Милиони усмивки грейват по цял свят от произведените панделки в Доспат

Милиони усмивки грейват по цял свят от произведените панделки в Доспат

Оказва се, пътят на панделките е изключително дълъг, сподели за „Вестник на Община Доспат” Невена Пържанова – главен технолог във фабриката за производство на панделки „Фери – Гарант -2003” – гр.Доспат.

Фабриката е единствена по рода си у нас и таза година отбелязва 10-годишен юбилей от създаването си, което е повод за организирането на „Празник на панделките”. 10 години тук си изкарват хляба много хора от състава на Община Доспат, както и от съседни общини. На трудов договор тук работят 60 души, но надомно производството обхваща над 300 души, които са на граждански договори – сред тях и лица в неравностойно положение. Няма върнат човек – казва управителят на фирмата, даваме възможност на всеки, който иска да работи, а заплатите ги даваме ритмично и редовно.

Технологът съобщи още, че материалите – украсителната лента, камбанките, звънчетата, картичките и др. идват от основния партньор на фабриката, който е от Германия. Лентите са от висококачествен текстилен материал предимно от коприна – ацетатна, полиестерна, вискозна. Дизайнът е в синхрон с изделието, на което ще е монтирана панделката. Цял свят се захранва от панделките произведени тук, с изключение на Китай.

Производствената технология включва: рязане на лентичките, връзването им по определен начин, монтаж на допълнителни украсителни материали, окачествяване и опаковка. Основно панделките трябва да отговарят на: хигиенни изисквания, да имат точни размери и високо качество. Недопустима е да има чужди предмети или примеси в готовата продукция – това може да е причина за връщане на цяла експедиция. Росен Ферев – управител на фабриката казва, че това не се е случвало в десетгодишната история на предприятието, няма и да се случи, защото се упражнява строг контрол. Затова и фабриката е предпочитан и надежден партньор в Европа.

Готовите панделки „отиват” в централния склад в Германия, а от там по страните в света. Милиони са усмивките при гледката на панделките.

За „Празника на панделките” ще има направена изложба от различни модели, а на сцената ще има три огромни панделки. Очакват се много гости да посетят този наистина интересен празник. Той ще се проведе на 14 юли в Местността „Събора” – гр.Доспат – начало 12,00 часа. Община Доспат ще партнира за провеждането на „Празника на панделките”. Ще има богата празнична програма, а в полунощ ще е зарята на празника. Идеята на организаторите е „Празникът на панделките” да стане традиционен.

Вирни се горе