„Места и лица от Родопите и Беломорието“ – оживелите фотографии на Крум Савов

„Места и лица от Родопите и Беломорието“ – оживелите фотографии на Крум Савов

В галерия „Средец” на Министерството на културата е открита изложба, посветена на един от най-интересните фотографи на България. Крум Савов е роден в село Устово в Родопите през 1882 г., разказва Зоя Начева, директор на Държавния архив в Смолян и изследовател на биографията на фотографа. Като дете той загубва баща си, но попада под влиянието на чичовците си – свещениците Атанас Келпетков, секретар на четата на капитан Петко войвода и Константин Дъновски, баща на основателя на Бялото братство Петър Дънов. Основна роля в живота му изиграва братовчед му Стою Шишков, който го праща да учи фотография в картографското училище.

Стою Шишков е езиковед, фолклорист и общественик, който, освен че отваря ателие на братовчед си в Чепеларе, го взема със себе си и в експедициите, които организира по границата между освободена България и останалите под османска власт родопски територии. Първите снимки на Крум Савов се поместват в списание „Родопски напредък“ и отразяват Балканската война /1912 – 1913 г./, опита на Светия Синод да върне българо-мохамеданите в християнската вяра и роженските събори на разделените от границата родове.

Изложбата е изготвена от художник-фотографа Иво Хаджимишев на основата на стъклените плаки, съхранени от Държавния архив в Смолян, Историческия музей в Асеновград и Етнографския музей в Пловдив, казва Зоя Начева. Това са трите институции, които съхраняват наследството на Крум Савов. Тези ценни фотографии бяха скрити дълго време в металните ни шкафове и не бяха достъпни, но благодарение на Иво Хаджимишев бяха дигитализирани. Така издадохме един албум с около 130 фотографии и направихме тази изложба с 53 снимки. Иво Хаджимишев успя да съживи тези образи, които бяха изхабени от времето, за да ги покажем на света и да могат те да се ползват от изследователите на този исторически период.

Задачата на Крум Савов не е била лесна. Той мъкне своята техника на гръб, а стъклените плаки пренася с мулета. В архивите се съхраняват над 1000 от неговите кадри, в които е вложено не само майсторство, но и много любов. Хората по това време се страхуват да се снимат, но фотографът ги печели и те застават пред него с настроението и характера си. Сватбари, занаятчии, местности и сцени от бита…И още: първите фотоизображения на родопските носии оживяват в ателиетата на Чехия, където снимките се пращат, за да се оцветят. В началото на ХХ в. Крум Савов участва в две световни изложения – в Лиеж и в Лондон, където печели сребърни медали за творчеството си.

Тази изложба сбъдва мечтата на дъщерята на фотографа Недялка, която, с надеждата да спаси плаките, ги връчва на писателя Николай Хайтов/1919 – 2002 г./ Когато той се разболява, ги предава на Музея в Асеновград. Идеята за тази експозиция идва от Зоя Начева и нейния съпруг, които по възрожденски работят в Родопите. Те са се свързали с културни институции в Ксанти. Така това богатство от миналото ще започне да пътува по света.

Иво Хаджимишев се вълнува от желанието на хората да върнат спомените там, където са се родили. Той е майстор на портрета, но отдавна се занимава със съхранението на фотографски колекции и изложбите му са основно документални. Мисията на тази изложба е преди всичко да си спомним за един човек с огромен принос за създаването на визуалната памет на България, казва той. Още когато видях за първи път негативите, осъзнах, че става дума за един девствен извор.

За финансирането на изложбата Хаджимишев се обръща за пореден път към познатите си от САЩ Нели и Робърт Гибсън. Нели е от български произход и заедно със съпруга си създават Американската фондация за България, която спомага и за съхраняването на историята на българската фотография.

автор Агапи Йорданова

На снимката: Иво Хаджимишев, Зоя Начева и Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив

Вирни се горе