Кметът на Чепеларе поздрави учениците от ПГ "Н.Й.Вапцаров” за отличното представяне в Shell Eco - marathon Европа 2013

 Кметът на Чепеларе поздрави учениците от ПГ "Н.Й.Вапцаров” за отличното представяне в Shell Eco - marathon Европа 2013

На 11 юни 2013 г. г- н Тодор Бозуков – Кмет на Община Чепеларе, официално поздрави учениците за успешното им представяне на финалите на ShellEco-marathon Европа 2013 по време на среща в Заседателната зала на Община Чепеларе. Бе връчена грамота за отлично представяне и кристал с логото на Община Чепеларе на ПГ по СГСТ «Н.Й.Вапцаров» и грамота за подкрепа на отбора и кристал с логото на Община Чепеларе на Shell България.

Отборът от десет български ученици от града проектира и конструира напълно самостоятелно електромобил, задвижван от електрическа батерия и соларен панел, с който участваха в състезанието за икономия на енергия. Макар и дебютанти в надпреварата възпитаниците на Професионалната гимназия постигнаха достойно представяне. Те изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-то място от общо 36 отбора в тяхната категория. Победител сред прототипите тази година е френският отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.

Повече от четири месеца усилен труд, близо три дни пътуване и средно по 5 часа сън в денонощието за същия този период – това е пътят, който осемте млади таланти от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Чепеларе, изминаха към финалите на ShellEco-marathon Европа в Ротердам, Холандия.

Учениците и техният капитан Тодор Михайлов са оптимисти за участието си в състезанието ShellEco-marathon Европа и следващата година.

Учениците планират да продължат да се състезават в същата категория – „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия и соларен панел, но прогнозират по-добри резултати.

Вирни се горе