Кметът Мелемов:" Ние сме временно тук, но гласът на Валя Балканска ще лети вечно в Космоса”

 Кметът Мелемов:" Ние сме временно тук, но гласът на Валя Балканска ще лети вечно в Космоса”

Ние сме временно тук, но гласът на Валя Балканска ще лети вечно в Космоса. Да си жива и здрава Валя, обичаме те. С тези думи кметът Николай Мелемов откри бенефиса, посветен на 70-годишнината на космическата ни певица. Снощи залата на РДТ-Смолян беше препълнена от приятели, почитатели, местни политици и общественици дошли да се насладят за пореден път на таланта на Валя.

Уважи я и първият ни космонавт Георги Иванов, който скромно се беше настанил сред публиката. На 24 май 1950 г. девойката от махалата Лагът за първи път стъпва на сцена и оттогава поема по пътя на световната слава и покорява с таланта си . Равносметката е над 5000 концерта у нас и по света. Истинската слава и донася „Излел е Дельо хайдутин” . През 1987 г. тя е избрана сред 1500 песни и ще лети в открития Космос 60 хиляди години.

В пищния концерт участваха с музика, песни и танци фолклорен ансамбъл „Родопа”, където Валя дълги години е била солистка, част от оркестър „101 каба гайди” с гайдарят Петър Янев, шоумените Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев. Публиката се наслади на изпълненията на Златина Узунова, Младен Койнаров , Димитър Кермедчиев, гайдарят Стефан Янев, оркестър „Рожен” и др.

Развълнуваната Валя пя за всички, получи заслужени аплодисмени и с ръка на сърцето благодари на публиката.

Бенефисът на певицата е включен Майските културни тържества, организирани от община Смолян,съобщи Виолета филипова от пресцентъра на община Смолян.

Вирни се горе