Канят на бяло сладко и традиционна родопска сватба в Златоград

Канят на бяло сладко и традиционна родопска сватба в Златоград

Възстановка на традиционна родопска сватба от времето на Възраждането и бяло сладко предлагат на гостите на Златоград от днес до 6 октомври. Това съобщи за Smolyannews.com зам.кметът на общината Елмира Пехливанова.

Събитията са част от пилотен проект за повишаване на туристическата атрактивност на града, финансиран по ОП “Регионално развитие”. Организаторите имат за цел да възродят характерните местни обичаи и традиции по атрактивен начин, което да привлече повече туристи в родопския град. Като акцент в програмата младоженците ще покажат традиционна родопска сватба с ритуалите характерни за региона от времето на Възраждането, обясни г-жа Пехливанова.

Откриването ще бъде днес в Чалъковата къща. Утре в двора на Взаимното училище ще бъде представен един учебен ден под надслов “Историята на моя учебен край”. Майсторите на занаятите пък ще покажат своите умения в Стари град, а за журналистите е предвидена опознавателна обиколка в региона. Изискването към тях е да бъдат облечени в родопски носии. Вечерта младоженците ще покажат традиционна родопска сватба, а втората част на възстановката продължава на 6 октомври.

Вирни се горе