Изложба, посветена на 24 май – най-българския празник представят в КДК

Изложба, посветена на 24 май – най-българския празник представят в КДК

Клубът на дейците на културата открива в петък, 15 май, от 18 часа, в зала „Петър Стайков” поредната си художествена изложба. В нея Здравко Палазов от Смолян представя 32 живописни творби и Радостин Дамасков от Бургас – 12 малки пластики. И двамата артисти изразяват част от съвременните тенденции в изящните изкуства, утвърдени майстори със запомнящо се присъствие, както у нас, така и в чужбина, активни участници в творческия живот на Съюза на българските художници. Дамасков гостува за първи път в Смолян, а Здравко Палазов прави втората си изложба в родния град (първата е била преди четвърт век), въпреки че тази му е 91-а поред. Творбите ще останат на вниманието на смолянчани до 1 юни т. г.

*

Здравко Палазов е роден през 1957 г. в Смолян. Завършил е живопис при проф. Добри Добрев във НХА „Николай Павлович“ (1984). Специализирал е в Русия, Италия и Франция. Участва в национални изложби в страната и в представителни колекции на СБХ по света. Имал е самостоятелни изложби в Германия, Швейцария, Сърбия… Тази му тук, в Смолян е 91-а по ред. Здравко Палазов работи в областта на монументалната живопис и рисунката, илюстрацията и художественото оформление. Член е на Съюза на българските художници.

*

В живописните си платна художникът пресъздава основно религиозни теми – от древните цивилизации до християнството. Всяка картина на Здравко Палазов разказва една притча. Притчите в картините му са свързани най-вече с нашите филосифии и традиции. Посланията са насочени към комерсиалната среда, в която живеем, лишена от ценности. Художникът рисува своите картини, с вярата, че изкуството е това, което може да промени принципите на обществото, както се е случвало от древността до днес.

Радостин Дамасков е роден през 1959 в Бургас. Завършил е скулптура във Великотърновския университет. От 1987 година е член на Съюза на българските художници. Участва в редица изложби и симпозиуми по скулптура в България и чужбина, сред които в Бургас и Созопол, в Грузия, Армения, в Италия и Унгария. За скулптура в камък и бронз е награден от Министерствата на културата на Унгария, Грузия и Армения. Негови работи са притежание на музея за модерно изкуство в Кьолн, както и на известни галерии в Германия, Белгия, Холандия.

*

„Пъпа” на Бургас е произведение на Дамасков, поставено в средата на Нулевия километър на града. Наподобява щит, на който са изобразени символите на града: жезълът на Нептун; трите риби на Христос; корабът на аргонавтите и лавровият венец. Дамасков е автор и на паметника на Петя Дубарова в Морската градина на Бургас, изработен след спечелен конкурс.

Гордея се, че хората харесват „Пъпа”. Освен моя роден град, Бургас е и градът на талантливи поети, музиканти, художници, артисти и сериозни културни прояви.

Вирни се горе