Изложба „Добре дошла, Коледа” представи Регионална библиотека

Изложба „Добре дошла, Коледа” представи Регионална библиотека

„Добре дошла, Коледа” е темата на изложбата, която Регионална библиотека „Николай Вранчев” представи по повод Коледните и Новогодишните празници. Изложбата е разположена в каталожния хол на библиотеката и е изготвена от отделите „Заемна за възрастни ”, „Краезнание” и „Детски”, съобщиха от културната институция. Библиотечните материали са подредени в няколко раздела: „Рождество Христово в иконописта и библейската литература”, „Традиции за коледните празници на балканските народи”, „Коледа в Родопите”, „Коледна тематика в световната литература” и „Бъдни вечер и Коледа в традициите на българите”.

Показани са книги от областта на етнографията и фолклора. Изложените тематични материали са само една малка част от богатия фонд на библиотеката, която представя българските традиции и обичаи, свързани с празниците Бъдни вечер и Коледа.

Сред тях е Четвероевангелието на цар Иван Александър, един от най- ценните български паметници. Оригиналът се пази в Британската библиотека в Лондон. Написан е на старобългарски език. От ноември 2017 г. е включено в регистъра на ЮНЕСКО „Паметта на света”.

В изложбата са включени и материали по отбелязване на Коледа в Родопите в миналото. Представени са статии от вестници, списания, сборници, периодични издания и монографии на различни автори – сред които историци, краеведи и етнографи, които описват празничната обредност в различни населени места в Родопите през XIX и XX век. Сред тях са автори като Стою Шишков, Тасо Примо, Стоян Райчевски, Величко Пачилов, Таня Марева и др. Читателите могат да открият и текстове на коледарски песни, традицията на празника отразена в монографиите от селата Орехово, Широка лъка, Турян, Девин, Солища, Гела и др. където авторите дават подробна информация за празнуването на Коледа в тези населени места в миналото.

В изложбата са подредени и материалите от проведената в Детски отдел традиционна Коледна работилница.

Вирни се горе