Изложба по повод Освобождението на Родопите подредиха в Регионална библиотека

Изложба по повод Освобождението на Родопите подредиха в Регионална библиотека

По повод 103 г. от Освобождението на Родопите и празника на Смолян – 21 октомври, Регионална библиотека откри изложба „Полк. Владимир Серафимов – Освободителят на Родопите”.

През 2015 год. се навършват 155 години от рождението на Владимир Серафимов – славният командир, под чието ръководство 21 Среднородопски пехотен полк извоюва свобода за Средните Родопи. На неговото дело е посветена и изложбата, подредена в каталожния хол на библиотеката, съобщиха оттам.

Снимки, книги, публикации в печата, плакати и други библиотечни материали представят щрихи от портрета на полковника – дейността му като военен, семейни снимки и спомени на близките му за него. Специално място е отделено на действията на пълководеца и неговия полк в Средните Родопи.

Признателността и почитта на поколенията към подвига на героя и неговите последователи е изразена чрез различни форми – паметници, книги, филми, спомени. В експозицията са представени книгите на Стою Бочуров – „Освободителят на Родопите“, Георги Майоров – „Няма връщане“, Тодор Згуров – „Извоюваната свобода“, първата част от монографията „Из миналото на село Полковник Серафимово“ и др. В художествена и публицистична форма те отразяват подвига но героя – освободител на Средните Родопи, за да бъде предаден на бъдещите поколения. На този подвиг стихове посвещават поетите Никола Гигов и Димитър Златев. В изложбата е включена и рецензия за най-новата книга за живота и делото на полк. Серафимов „От Родопската Шипка до Страцин“ на д-р Петър Ненков, посочиха още от културната институция.

Част от изложбата представя и материали, посветени на Балканската война в Средните Родопи и паметните места, напомнящи за героизма на войните, участвали в нея. Изложбата ще остане в каталожния хол на библиотеката до средата на ноември. На откриването на изложбата присъстваха секретарят на община Смолян Момчил Николов, специалисти от музея, галерията и библиотеката, ученици от СОУ „Отец Паисии” и др.

Вирни се горе