Испанец и туркиня сплитаха родопски мартеници

Испанец и туркиня сплитаха родопски мартеници

В тазгодишното музейно ателие за мартеници се включиха испанец и туркиня. Ислам Ялдъз и Розио Родригес Карадона са гости на читалище „Бъдеще сега“ в ардинската махала Гудевица.

Двамата младежи взимат участие в дейностите на читалището и по време на пребиваването си в село Арда посетиха традиционното ателие за мартеници, което Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отваря в навечерието на 1 март. Ялдъз и Родригес проявиха жив интерес към българската традиция, научиха много за нейната символика и се опитаха сами да изработят мартеници по родопски оригинали. Техните мартеници бяха включени в изложбата, която бе подредена в една от залите на постоянната експозиция и бе открита днес, 25 февруари. На изложбените табла могат да си видят червено-белите и пъстри символи на идващата пролет, изработени от участници в ателието от най-малките – ЦДГ №1 „Слънце“, до най-големите – учениците от професионалните гимназии по икономика „Карл Маркс“ и по приложни изкуства. 10 деца от СОУ „Отец Паисий“ усукаха най-дългата мартеница – 10 метра, по метър за всяко дете. Много въображение вложиха и другите посетители на ателието от СОУ „Св.св.Кирил и Методий“, 5-то ОУ „Юрий Гагарин“, ОУ „Иван Вазов“. Както и възпитаниците на Дома за деца и възрастни „Звънче“, които бяха щастливи да видят своите изделия под музейната витрина.

На таблата „цъфнаха“ различни цветя, „полетяха“ пеперуди и наред с традиционните Пижо и Пенда, пискюли, топки, жълъди, могат да се „откраднат“ и необичайни модели – хурка с вретено, двойна подкова с апликации и други оригинални форми. Родопските мартеници греят във всички цветове на дъгата, родопчанката е вплитала оцветена вълна в жълто, синьо, розово, зелено, оранжево, най-често е прибавяла синьо мънисто в ритуалния накит за защита от зли очи. През тази година над 200 участници в ателието усвояваха и технологията на плъстене в правенето на мартеници,съобщиха от РИМ Смолян.

Вирни се горе