Художничката Елица Гигова посвети живописна изложба на дядо си Николай Хайтов по случай 100-годишнината му

 Художничката Елица Гигова посвети  живописна изложба на дядо си  Николай Хайтов по случай 100-годишнината му

По повод 100-годишнината на писателя Николай Хайтов /15 септември/ внучката му Елица Гигова разположи цветиста изложба в Клуба на дейците на културата в Смолян. Решила първото представяне на изложбата за него да е в Смолян. „Защото е мястото, сподели тя, в което са се провели първите ми срещи с дядо. Тук съм родена и тук съм учила, той идваше в родната ми къща край езерото, както и на абитуриентския ми бал. Затова имам картини, вдъхновени от тези срещи, които са огледален свят към „Невястата“. Още една картина в изложбата, която се нарича „Родопчанка“, е вдъхновена от дядо. Той идваше да ме вижда като студентка в Търново и много се радваше, че уча там, а не в София. Казваше ми да запазя родопските си корени. „Родопчанка“ представлява силует на жена , пред нея са халищата, корените, чеизите, текстилът и песните, които са ни най-здравите основи тук, в Родопите. Дядо ми остави завет да измервам живота по миговете, които спират дъха. Тези мигове са неговите разкази – „Свечеряване“, „Гора“, „Шумки от габър“, „Козият рог“, те са уловени в моите картини, както и най-новите ми търсения, свързани с най-скъпото за мен – първия миг, в който спира дъха ми. Това е Смолян.“

Днес е особен, интересен ден, защото ни приканва да си спомним за българолюбеца Николай Хайтов, заяви още в първото си изречение на словото при откриване на изложбата председателят на Клуба писателят Светозар Казанджиев. Твърде емоционално той проследи с оценки и изводи делото на Хайтов, неговото преклонение пред Родопите, мястото му в българската и световната литература. Това възпоменание на писателя е не със слова, а с тридесет живописни платна, изпълнени от талантливата възпитаничка на Художествената гимназия в Смолян и Великотърновския университет Елица Гигова . Колекцията е озаглавена „Родопският свят на Николай Хайтов“ и във всяка творба се усеща духът му, живописно, умело предаден от внучката.

Централната картина в изложбата на Елица „Родопчанка“, вдъхновена от дядо й, спонтанно задържа вниманието, но… трябва да се вгледаш дълбоко в нея /както и в другите картини/, за да усетиш израза и силата на детайлите, да усетиш корените, които са й предадени от дядо й Николай Хайтов, баща й поета Никола Гигов, майка й писателката Елена Хайтова, готовността да се твори и да се спазват естетическите стойности независимо какво е времето, в което се живее. Изложбата ще бъде открита за посетители до края на месеца.

Елица Гигова сега живее в Пловдив, учител по рисуване е. У нас и в чужбина има над 30 самостоятелни изложби. Член е на Съюза на българските художници и член на Националната занаятчийска камара.

За благодарност към Клуба на дейците на културата в Смолян Елица подари на клуба свой рисуван портрет на Хайтов. Много цветя, включително от областния управител Недялко Славов и кмета на Смолян Николай Мелемов, много радостни усмивки и приятелски прегръдки получи младата художничка, открила света и с помощта на дядо си. А музикално надарената й дъщеря я поздрави с изпълнения на пиано.

Росица Примовска

Вирни се горе