Хор „Чисти сърца“ пя заедно с 560 деца и младежи от страната и чужбина на фестивал в София

 Хор „Чисти сърца“ пя заедно с 560 деца и младежи от страната и  чужбина на фестивал в София

И през този месец май в столичния храм „Св. Параскева“ се събраха деца и младежи от цялата страна, а също и от Музикалното училище на град Ниш – Сърбия, за да отпразнуваме заедно Деветото издание на фестивала „Осанна във висините!“. На фестивала се представят православни песнопения и духовни песни, изпълнени от деца и младежи. Той се организира от Фондация „Дарби“заедно с храм „Св. Параскева“ и под патронажа на Столична община с личното съдействие на кмета Йорданка Фандъкова.Тази чудесна проява се подкрепя от Светия Синод на БПЦ, Софийската митрополия,Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, РУО София-град и частни спомоществователи.

На откриването управителят на Фондация „Дарби“ Бистра Илиева заяви, че стремежът е да се съхрани автентичната певческа култура на църковнославянската музика. „Бихме желали, каза тя, да превърнем София в традиционно място за ежегодна изява на деца и младежи от всички региони в страната, Европа и Русия, да обединим различни култури чрез любовта към сакралната музика.“

Поредното издание на фестивала показа по-високо изпълнителско майсторство на хоровите състави, а също и забележителен организаторски ръст. Всяка година организаторите включват нов елемент във фестивалната програма – провеждане на работни ателиета, ръководени от водещи български диригенти, а тази година и сценична изява със свободна програма на Ларгото – разкопките „Антична София“.Заключителният концерт бе в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“, в който всички участници изпълниха заедно разучените песнопения преди това в работното ателие в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Величествено е усещането да чуеш как пеят толкова много деца и младежи „Многая лета“ и „Святый Боже“, събрани под купола на храма. Огромни са благодарностите ни към всички с принос към това грандиозно събитие. То повдига духовния взор на българските с деца и младежи, развива общия им мироглед и ги възпитава в единение,добротворчество и богопочитание – ценности, така необходими, за да може България да продължи завета на светите братя Кирил и Методий /затова фестивалът е през май/ да върви напред и нагоре по пътя за духовно усъвършенстване и „светли бъднини“.

Участниците във фестивала, който няма състезателен характер, а е за духовно въздействие, отнесоха по родните си места много настроение и емоции, заедно с грамоти за отлично представяне, подаръци и благословия. Ръководителите получиха благодарствени писма и диск с песнопения в изпълнение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Пожелахме си отново да сме заедно през следващото Десето издание на фестивала през 2018 г. – в още по-голям състав, с нови изпълнители,с повече вокални групи и хорове. До нови и успешни срещи!

Соня Белидерова-Цветкова,

диригент на Детски хор „Чисти сърца“

към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян

Вирни се горе