Хиляди хора се стекоха към родопското село Гела за Гайдарското надсвирване

Хиляди хора се стекоха към родопското село Гела за Гайдарското надсвирване

Хиляди българи и чужденци са на Илинденските поляни край родопското село Гела, за да станат свидетели на прочутото гайдарско надсвирване. Сцената тази година е нова, по-голяма, а надсвирването е 16-то поред. Домакин на събитието е Васил Седялков, кмет на с.Широка лъка, които благодари на община Смолян и всички спонсори, подпомогнали мащабното събитие.

Всяка година родопските ливади събират хилядви хора на събитието, което се прави, за да се популяризира и съхрани родопският фолклор, култура и традиции. То е с конкурсен характер, в три възрастови групи – до 14 години, от 15 до 18 години и над 19 години.

В надсвирването през годините са участвали гайдари от цяла България, а също така от Франция, Великобритания, Шотландия, Унгария, Холандия, Япония.

Засега най-малкият участник е 8-годишният Стоян Христосков от Пещера. В самото начало записаните са 20 гайдари, но броят им се увеличава през целия конкурсен ден, защото сцената се предоставя на всички музиканти. Единственото изискване е те да свирят на каба гайда. Изпълнение с друг вид гайда също е допустима, но те не се състезават с останалите. Свирят само за да споделят удоволствието си със зрителите.

„Днес наистина е празник – празник на родовете в Гела, празник на родопската гайда, празник на българщината“, заяви при откриването му кметът на Смолян Николай Мелемов. Той пожела на всички много приятни емоции и да занесат със себе си чудесни спомени. „Отворете душите и сърцата си и нека всяка година да бъдем заедно, защото този празник на родопската каба гайда – символ на българщината, ни помага да помним нашите корени, да пазим традицията и да бъдем българи“, допълни той.

„Днес сме за 16-ти път на това традиционно надсвирване. Знаем добре, че символът на Родопите е гайдата. Талантите се готвят години наред, за да покажат това, което могат и да предават тази традиция“, каза депутатът д-р Красимир Събев.

„ Да дойдеш в Родопите и да не чуеш гайда е все едно да видиш планината, а да не усетиш хората й. Защото гайдата е магнетичното сърце на Родопа планина. Гайдарят избира своята гайда, както се избира невеста. И пръсти трябват, и въздух трябва, и устни трябват, и мерак трябва. Днес Гела е песенен връх на Родопа планина. Днес Гела е и храм на българщината – храм, в който отдаваме поклон на Илинденци. Днес Гела е мястото, откъдето от високо трябва да извикаме: „Да живее България!“ – заяви зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

Председател на журито, което ще оценява гайдарските изпълнения, е акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той изтъкна, че България има нужда от това изкуство, а българинът има душевна необходимост от него.

Членове на журито са обичаните гайдари и преподаватели на този инструмент: Костадин Илчев, Щильон Неделчев и Георги Миховски.

Специални награди всяка година се връчват на най-малкия и на най-възрастния музикант. Награждаването на лауреатите ще е довечера около 18 часа, след което има концертна програма. Утре са родовите срещи, а народното веселие продължава.

Вирни се горе