400 гайдари откриват Роженския събор

400 гайдари откриват Роженския събор

400 гайдари ще дадат старт на фолклорния събор „Рожен", който ще се състои на 17 юли в Родопите. Българско знаме с внушителни размери – 300 м. дължина и 80 м. Широчина, ще бъде изложено на основната сцена. „Космическите гласове на България" ще изпълнят химна на Родопите “Бела съм, бела, юначе”, а известната родопска певица Валя Балканска ще посрещне съборяните с “Излеел е Дельо хайдутин”. Заедно с нея песента ще изпълнят и две деца в знак на приемственост.

Това съобщи Симеон Караколев от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България", който е един от организаторите на събитието.

Фолклорен конкурс “Рожен” за автентичен фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, откриване на етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри, са само част от изненадите, които Община Смолян е подготвила за програмата на събота.

“Съборът досега е бил само фолклорен. Идеята е тази година събитието да се възроди и надгради и затова е включено животновъдството. Последният събор на Рожен е проведен през 2006 година, но най-запомнящ е бил този през 2000 година, когато е имало около 200 000 души”, обясни Караколев.

“След деветгодишно прекъсване Роженският събор е чакано събитие не само от родопчани, а и от всички, които носят България в сърцето си. Затова се надяваме в дните от 17 до 19 юли да съберем на поляните край Рожен отново 200 000 души за да съхраним българските традиции и да предадем това наследство в бъдещето”, споделиха още организаторите.

Вирни се горе