Фотоизложба "Географията - пътешествие и приключение" откриват в Планетариума

  Фотоизложба "Географията - пътешествие и приключение" откриват в Планетариума

Фотоизложба “Географията – пътешествие и приключение” ще бъде открита в петък от 16 часа в Планетариума в Смолян.

Изложбата е съставена от фотографии от изследователските пътувания на проф. д-р Румен Пенин, ръководител на Катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда” към СУ и е посветена е на три забележителни годишнини.

Като неуморен пътешественик и изследовател, проф. Пенин неизменно документира с помощта на фотообектива многобройните си срещи с природата, различните човешки общности и техните традиции, улавя атмосферата на близки и далечни страни.

В настоящата изложба посетителите на смолянския планетариум ще могат да видят 40 тематични табла с над 900 фотографии от различни краища на света, посетени от Румен Пенин през последните 10 години. Фотографиите разказват за малка част от наблюдаваното и преживяното в джунглите на Калимантан и Суматра, в северните простори на Норвегия и архипелага Шпицберген, сред неповторимата природа на Галапагоските и Канарските острови, в райските кътчета на архипелага Фиджи и сред обитателите на остров Комодо. Срещат ни с чудесата на Амазония, Австралия, Тайван, със страната на догоните – Мали, и с рибарските селища покрай р. Нигер, с Буркина Фасо и Сенегал, с миналото и настоящето на Еквадор, Турция, Италия и Малта. Озоваваме се сред хората, природата и традициите на Японските острови, Куба и Иран, в своеобразния свят и мистика на Виетнам и Камбоджа, сред очарованието на природните багри и темпераментни хора на Бразилия…

Професор Пенин използва своите фотографии, за да илюстрира учебниците и книгите, на които е автор, да онагледи преподаваните от него дисциплини в Софийския университет, както и по време на поредицата от лекции с географско-образователна цел, които изнася в редица селища на страната.

Изложбата ще гостува в Смолян до 21 април 2015 година.

Вирни се горе