Елза Лалева: „Когато правиш театър за деца просто трябва да си спомниш, че „И възрастните са били деца“

Елза Лалева: „Когато правиш театър за деца просто трябва да си спомниш, че „И възрастните са били деца“

„Когато правиш театър за деца, просто трябва да се обърнеш към изначалната си същност, защото, тук бих цитирала една прекрасна мъдрост на Екзюпери“, която стана и заглавие на нашия спектакъл, „И възрастните са били деца“. Всъщност зависи от това, до колко ние си спомняме какво ни е вълнувало, какво ни е било интересно, къде сме спрели в пътя си или сме продължили. Всичко става много лесно, щом се обърнеш към началното детенце, което е бил всеки един от нас“. Това каза режисьорът, майстор на детски спектакли Елза Лалева. Тя е куклен режисьор, завършила куклен театър. Работи в Столичен куклен театър и непрекъснато пътува, напред-назад, по нашата мила родина. „Има театри, които с удоволствие посещавам, заради онова вътрешно приближаване с определени хора. Тук, на смолянска територия, се чувствам страхотно“, каза Лалева. С театър за най-малките се занимава от около 10 години, като интересът й е провокиран от пътувания на фестивали в Европа. „Децата идват в театъра, водени от възрастните. Затова тези спектакли трябва да са направени така, че да бъдат интересни и провокиращи и за възрастните, за да може те, след това да говорят с малчуганите и да им обяснят, за да са заинтригувани до такава степен, че да ги доведат отново и отново“, добави режисьорът.

Днес, за празника на детето, на сцената на РДТ „Николай Хайтов“ ще бъде представен спектакъла на Елза Лалева „И възрастните са били деца“. Началото е в 14.00 часа. Това е един наистина прекрасен подарък за малчуганите по повод техния празник, така че приканваме възрастните да доведат децата си на театър.

„Искате ли да имате добри възпитани деца, които да са с ясна представа за ценностите в живота, водете ги на театър от малки, водете ги многократно, присъствайте с тях, разговаряйте с тях, и много от вашата работа, която се затруднявате да свършите сами, ще ви бъде свършена от театралното изкуство“, категорично заяви майстор на детски спектакли Елза Лалева.

Вирни се горе