Елена Манджукова с награда от фотоконкурса "Моите Родопи 2018"

Елена Манджукова с награда от фотоконкурса "Моите Родопи 2018"

Четирима участника получават награди от фотоконкурса “Моите Родопи 2018”

Около 600 снимки, фоторазкази и видеоклипове, запечатали красотата и духа на Родопите и родопските хора взеха участие в тазгодишното издание на конкурса “Моите Родопи”, организиран от комплекс “Косовските къщи”, село Косово, общ. Асеновград. В конкурса се включиха 45 човека от цялата страна, а четирима от тях ще получат награди, стана ясно след като всички предложения бяха разгледани и класирани от екипа та комплекса. Инициативата, която продължи до 30 септември тази година, провокира хората да покажат Родопите през техния поглед. Всички предложения бяха публикувани във Фейсбук страницата на комплекса. А ето и класирането на победителите:

Първо място

Николай Шабарков, София

Това са най-дивите и затънтени части на магическите Родопи. Труднодостъпни, далеч от цивилизацията, често пусти, но изключително красиви.

Предприех това пътуване до село Мугла и района наоколо – от Смолян, та чак до Чаирските езера. Удивих се на пасторални пейзажи, неустоимо зелен цвят и драматични хълмове с надвиснали гръмотевични облаци. Това са неподражаемите Родопи. Въпреки нелесния живот, хората са неподправено дружелюбни и сърдечни, а гостоприемството им е забележително.

В неумолимо изчезващото село Мугла, все още тук таме щъкат деца, дошли за лятото да видят баба и дядо, животните пасат на воля, а посетителите попиват от вълшебната енергия и спокойствие, които струят от недрата на планината. Всяко идване в Родопите остава завинаги в съзнанието и паметта и те кара да се завръщат тук пак и пак, и пак…

Николай получава ваучер за уикенд (две нощувки и закуски) и вечеря за двама в комплекс “Косовските къщи”. Всички снимки на автора, получени в конкурса “Моите Родопи 2018” може да видите ТУК.

Второ място

Елена Манджукова, с. Момчиловци, общ. Смолян

Фотографията ми е хоби. На тези снимки съм снимала едни млади, чаровни, щури и много усмихнати млади хора. Беше емоционален ден, дано си личи! Облякох ги в носии и на тях им хареса.

Вярвам, че младите трябва да ги държим близо до корените им, за да не забравят род и роднина, дом и близки. Колкото повече ги докосваме до миналото, толкова повече нужда ще имат занапред от това.

Обичам да снимам стари къщи и възрастни хора. В тях има история.​

Наградата за Елена е ваучер за нощувка и закуска за двама в комплекса. Всички снимки на автора за конкурса “Моите Родопи 2018” може да видите ТУК и ТУК.

Трето място

Георги Гайтанджиев, София

Изпращам ви няколко фотографии направени в района на язовир Широка поляна през тази и изминалите 2-3 години. Мястото се превърна в топ дестинация за мен и близките ми хора от 2009-а година насам и въпреки, че вече познавам добре почти всяко кътче, всеки път оставам изумен от разнообразието му – от най-малките цветчета (и паяжини) на земята, до небето покрито със звезди.

Вирни се горе