Джаз под открито небе в Родопите на 2 хил. м. височина

 Джаз под открито небе в Родопите на 2 хил. м. височина

В събота вечерта на почти 2 хил.. метра в Родопите в подножието на връх Перелик се състоя „Perelik world music & jazz festival”. Въпреки проливните валежи повече от 2 хил. души от страната и много чужденци изкачиха най-високия връх в планината на Орфей, за да станат част от тринадесетото издание на фестивала за етно и джаз музика. И за тяхна радост през съботната нощ не валя дъжд, но заслугата за това се оказа, че има Изпълнителната агенция „Борба с градушките”.

Организатор на музикалното събитие е дружеството „Перелик инфраструктурна компания”, което бе създадено преди 10 години за изграждането на ски център „Перелик”. Събитието откри инициаторът за създаването на фестивала, бизнесменът Кирил Асенов.

“Благодаря, че въпреки прогнозата за времето сте тук. Искам да благодаря специално за партньорството на всички, които застанаха зад нас и тази година, особено на службата за борба с градушките”, каза Асенов. Той благодари на всички, които се изявяват, защото мястото вече е известна дестинация и банди от цял свят искат да свирят на най-високото място в Родопите. "Надявам се догодина да го направим още по-хубаво, имаме идеи да го разширим“, каза Асенов.

Фестивалът бъде открит от шестнадесетгодишната финалистка в Х factor през миналата година Мирослава Тодорова с кавър версия на песента на Камелия Тодорова „Летят последните таксита”. Последваха я италианско-британската суинг група „Hetty and the Jazzato Band”. С бурни аплодисменти бе посрещната тяхната песен „Tu Vuo“ Fa ‘L’Americano“, която е споделена в Youtube повече от 137 хил. пъти и има над 4 милиона показвания. Свои изпълнения на цигулка и акордеон направи и дуетът Turumtay Zaric.

Входът за джаз фестивала бе свободен. Стотици автомобили изпълзяха до върха по черния път, прокаран заради военно поделение, базирано на вр. Перелик.

Фестивалът се провежда в „екозала“ под открито небе, която побира около 2 хил. души и е изградена от бали слама. Електричество се използва само за озвучаване и прожектори на сцената. Миналата година музикалното събитие под звездите събра рекордна публика от около 6 хил. души.

Зарко Маринов

Вирни се горе