Двоен ръст на търсенето на народни носии в сезона на съборите в Родопите

Двоен ръст на търсенето на народни носии в сезона на съборите в Родопите

Сериозен ръст на търсенето на народни носии отчитат в Родопите в сезона на съборите. Търсенето е нараснало два пъти повече, в сравнение в останалите сезони на годината. Все повече хора избират да се облекат в носии за празници, свързани с историята и традициите.

Търсенето на женски и мъжки носии нараства в сезона на съборите и при възстановки на исторически събития.

„Вече на все повече места в България има такива фолклорни празници, където изискването на бъдеш и участник и посетител, е да бъдеш облечен в народна носия“, разказва Галина Домбова, уредник на Археолого етнографски музей в Златоград

Носиите се правят по старинна технология, като всичко започва от тъкачния стан.

Трябва да се изтъче платното за ризата, шаякът за потурите, поясът.

След като се изтъче и ушие , следва украсата. За направата на една богата носия са необходими около 350 метра гайтан. Метър гайтан се тъче за около 15-20 мин.

Ризите с етномотиви също са хит сред мъже и жени .

„ Първо тези костюми са оцелели много дълго време щом толкова столетия са успели да се запазят и все още ги има по раклите на нашите баби и все по-често се обличат за различни празници. Човек трябва да помни своите корени, а и те са може би много по-красиви и стойностни от това, което носим днес“, разказва още уредникът на Археолого етнографски музей в Златоград.

Цената на носията варира от 300 до 500 лв, в зависимост от сложността на нейната изработка.

Вирни се горе