До днес се записват участници във фолклорен събор „Изворен глас"

До днес се записват участници във фолклорен събор „Изворен глас"

Фолклорни певчески и инструментални групи, танцови ансамбли и индивидуални изпълнителни ще покажат своите умения на фолклорен събор „Изворен глас“. Съборът ще се проведе на 29 юни, събота от 11:00 часа в парково пространство пред НЧ ”Проф.д-р Асен Златаров-1927” с.Смилян, община Смолян.

Фолклорният събор цели да съхрани българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух и да ги предаде като ценно наследство на идните поколения, съобщиха организаторите.

Във фолклорното надпяване и надиграване могат да се включат:

фолклорни певчески и инструментални групи, които да изпълнят по две произведения от 5 до 8 минути; танцови групи и ансамбли с програма в рамките на 10-15 минути; индивидуални изпълнители /до двама от колектив/, които да изпълнят една бавна и една бърза песен в рамките на 5 минути двете.

Съставите и изпълнителите, които искат да се включат в събора, трябва да подадат заявка за участие не по-късно от 20 юни 2013 година.

Журито присъжда на най-добре представилите се награди и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната Родопска култура.

Освен на фолклорните изпълнения, гостите на събора ще имат възможност да се насладят на народни традиции и обичаи.

Любителите на народното творчество ще могат да участват и в разучаване на родопски песни и хора. Фолклорен събор „Изворен глас“ се провежда като част от събитията, включени в програмата на Фестивала на дивите цветя, който ще бъде официално открит на 21 юни в гр. Смолян. Организатори на фолклорното събитие са Екоорганизация Родопи, община Смолян, кметството на с. Смилян и Народно читалище „Проф.д-р Асен Златаров-1927” с. Смилян.

Вирни се горе