Днес представят филма „Умирай лесно – втора част” за ученици

Днес представят филма „Умирай лесно – втора част” за ученици

Днес ще бъде представен документален превантивен филм за ученици „Умирай лесно – втора част”. Прожекцията е от 17.00 часа в залата на театъра в Смолян.

Продуцент и автор е журналистката от програма „Хоризонт“ на БНР Емилия Антова. Тя ще представи филма и ще участва в дискусия по темата пред обществеността на града. Инициативата е подкрепена и от кмета Николай Мелемов. Прожекцията е посветена на болезнената тема за това колко лесно умират младите хора по пътищата на страната . Филмът е заснет по действителни случаи в различни градове, като целта е да се разкажат драматичните истории на няколко български семейства, чиито съдби завинаги са прекършени заради загубата на техните деца. Във филма са предоставени кадри и снимков материал от страна на МВР, като идеята е за максимална достоверност на жестокостите и нелепите инциденти, които се случват единствено поради неподготвеност, недостатъчна емоционална зрялост на подрастващите, поради комплексарщина и безотговорност.

Много често младите искат да демонстрират самочувствие и сила, без да помислят какво би се случило СЛЕД ТОВА, какви биха били последствията за техните семейства и за семействата на приятелите им, които се возят в бързите автомобили. Точно затова, филмът разказва за жестоката съдба на родителите, на оцелелите шофьори, които вече са в затвора или инвалиди и за всичко онова, което идва след инцидента. Филмът е драматичен разказ, който цели емоционален катарзис за тези, които го гледат. Това е филм-поука, който няма как да не достигне до сърцата на зрителите. Не е подходящ за по-малките ученици . През последните четири години той е представен в 22 града от страната пред пълни зали с големи ученици- 9-12 клас, родители, експерти по превенция, учители и директори на училища, шефове на КАТ. Документалният филм е реализиран от Продуцентската къща ПРИМА АРТ ЕООД.

Вирни се горе