Димитър Льолев с нов албум "Родополоджи"

Димитър Льолев с нов албум  "Родополоджи"

Димитър Льолев принадлежи към първото поколение Български музиканти, чието музикално развитие не е възпрепятствано от догмите на 45-годишния тоталитарен режим. Закърмен е с богатството на народната музика, но получава своето джаз образование от известни американски и холандски инструменталисти. Така музикантът има възможността да овладее еднакво добре и двете музикални традиции. Както като импровизатор, така и като композитор, Димитър слива елементи от фолклорната и джазовата музика в своя умело балансиран музикален облик. Деветте авторски композиции в неговия дебютен албум “Родополоджи” са доказателството ,че българската народна музика и модерния американски джаз могат да прелеят чудесно в една пъстра и грижливо подредена мозайка.

За свои партньори в това музикално “моделиране”, Димитър избира един от ветераните на българския етно-джаз – Антони Дончев (пиано), своя съученик от холандската консерватория – Борислав Петров (барабани) и един от най-търсените контрабасисти на съвременната българска сцена – Борис Таслев. Композициите в “Родополоджи” рисуват едновременно меките контури на Родопските планини, главозамайващите върхове на небостъргачите в Ню Йорк и тесните, уютни улички на Амстердам. Един динамичен, загадъчен, но в същото време – семпъл и безкрайно искрен албум, напълно разкриващ душевността на своя автор. Димитър Льолев е възпитаник на пловдивската музикална академия и на американската джаз програма на холанската консерватория в Гронинген. От 2007г. живее и твори в България, участвайки в множество музикални проекти, заедно с всички имена на българската джаз и поп сцена. Антони Дончев е един от най-известните български джаз пианисти и композитори. Създател на трио “Акустична Версия”, което се налага като водеща джаз формация в България през 70-тте и 80-тте години. Групата печели множество международни награди. Композитор на музика за филми, театрални постановки и телевизионни предавания. Понастоящем диригент на бенда на БНР. Борислав Петров завършва холандските консерватории в Гронинген и Амстердам. Работи както на българската, така и на европейската музикална сцена. Член е на холанското джаз трио “Tin Men & the Telephone”. В България е създател и водещ на образователните джаз презентации/концерти “Jazztory”. Борис Таслев се радва много успешна кариера на българската джаз и поп сцена. Ангажиментите му включват изпълнители като: Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка, Нели Рангелова, Панайот Панайотов, Христо Йоцов, Ангел Заберски, Михайл Йосифов и много други.

Smolyannews.com пожелава успех на Митко и още много нови реализирани проекти да радват почитателите на музикалното изкуство.

Вирни се горе