Деца демонстрираха орфееви дарби, малчугани пресъздадоха легендата за Орфей и Евридика

Деца демонстрираха орфееви дарби, малчугани пресъздадоха легендата за Орфей и Евридика

Легендата за неумиращата любов на Орфей и Евридика и много други приказки за красотата и доброто бяха пресъздадени на сцените на трите квартални читалища в Смолян, Райково и Устово. С изявите на най-малките – децата от детските градини, започнаха петте празнични дни на „Родопи фест”. Малчуганите се бяха подготвили старателно и радваха своите родители и близки с първите си артистични постижения. Орфей и Евридика, горските нимфи, смъртта на Евридика, ухапана от змия, мрачното царство на Хадес, вълшебната музика на тракийския певец, която омилостивява жива и мъртва природа, извеждането на Евридика от подземното царство и нейната загуба завинаги – драматичният разказ бе поднесен с танци и мила наивност от невръстните актьори.

В смолянското читалище „Христо Ботев” пяха, танцуваха, рецитираха и играха в драматизации възпитаниците на целодневните детски градини „Слънце” и „Вела Пеева” и обединените детски заведения „Буратино” и „Зорница”. Освен за вечната и трагична любов на Орфей и Евридика, малките артисти разказаха за лакомото мече от приказката „Медената питка”, за гъсеницата, превърнала се в красива пеперуда от детската оперетка „Пеперудена магия” и танцуваха под песента „Цъфнало цвете”. Учениците на актьорите Искра и Владимир Йосифови от ГПЧЕ „Иван Вазов” и от професионалните гимназии по приложни изкуства и по икономика демонстрираха театралните си дарби като „Наследниците на Орфей” под надслов „С любов започват всички комедии, с любов завършват всички трагедии”. Как родопският фолклор се предава от поколение на поколение показаха участниците в Студия „Академия за таланти” на гайдарката и преподавателката Красимира Чуртова от І СОУ „Св.св.Кирил и Методий”.

В читалище „Орфееви гори-1870” – квартал Райково се изявиха обединените детски заведения №3 „Родопчанче” и №11 „Митко Палаузов”. Група „Изворче” изигра обичая „Лазаруване”, а ОДЗ №11 се представи с драматизацията „Хитрата лисица”. Младежкият театър „Ирис” и детската театрална школа към читалището поднесоха на публиката откъс от пиесата „За принцесите и още нещо…” с режисьор Цеца Илиева. Легендата за Орфей и Евридика” тук бе пресъздадена от по-големите ученици от основните училища „Проф. д-р Асен Златаров” и „Иван Вазов” и Професионалната гимназия по приложни изкуства. Младите творци от Клуба „Приятели на книгата” с ръководител Захарина Куцева рецитираха свои стихове.

Сцената на читалище „Кирил Маджаров” в квартал Устово се изпълни от децата на ОДЗ №4 „Радост” и с техните песни и драматизация по приказката „Умни старци”. В света на музиката публиката бе пренесена от възпитаниците на детските музикални школи към читалище „Балкански просветител -1871” – квартал Райково с преподавател Людмила Морозова и към читалище „Кирил Маджаров -1866” – Устово с преподаватели Светла Гергьовска и Соня Цветкова. Ученичката на родопския певец Виктория Стефанова и детската вокална група на Светла Гергьовска озвучиха с песни читалищния салон. Ученици от ГПЧЕ „Иван Вазов” и ПМГ „Васил Левски”, които участват в Младежката театрална школа „Юлия Огнянова” с ръководител актрисата Емилия Ованесян, демонстрираха актьорски умения в откъс от „Лодка в гората” от Николай Хайтов.

Истински празник на детското и младежко творчество като резултат от успешната работа на педагозите с техните възпитаници – така може да се определи този първи ден от „Родопи фест 2013”. Една от задачите на иновативното културно събитие за община Смолян е да се обхванат всички възрастови групи в общуването с културните и духовни ценности. Децата на Смолян притежават разностранни таланти, само трябва да се създават условия и да се проявява грижа за откриването, развитието и проявата им.

Вирни се горе