„Чисти сърца“ отпразнуваха Великден със самостоятелен концерт

„Чисти сърца“ отпразнуваха Великден със самостоятелен концерт

Светли четвъртък, както всяка година, Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян посвещава за възхвала на Христовото Възкресение. Тази година за първи път детският хор „Чисти сърца“ се представи със самостоятелен концерт от 12 църковни песнопения заедно с рецитал на деца от групите по вероучение. Гостите, дошли в храма, наистина бяха развълнувани от достиженията на малките певци, които са успели да разучат и тригласно пеене, благодарение на своето старание и високите изисквания на диригентката на хора Соня Цветкова. В помощ на концерта бяха и преподавателките по вероучение Радка Георгиева и Николина Жекина.

Своето стихотворение „Бог е любов“ прочете Ангелина Тихомирова /17г./, а награденото есе „Светлината на Възкресението“ прочете авторката му Гергана Николова /14 г./. И двете момичета са от клуб „Деца-журналисти“ в „Чисти сърца“. Гергана Николова, ученичка в Гимназията за преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ в Смолян, спечели трета награда за есе в групата от 5 до 8 клас в Патриаршеския конкурс „Възкресение Христово“. Тя с родителите си ще присъства на церемонията по връчване на наградите в София на 26 април. Тогава е Неделя на св. Мироносци и след св. Литургия Ловченският митрополит Гавриил като председател на Културно-просветния отдел при Светия синод на БПЦ ще връчи наградите. Събитието ще се случи в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На Христовия празник на Светли четвъртък децата от „Чисти сърца“, родителите и гостите бяха поздравени от отец Димитър Михайлов, служещ в храм „Св. Висарион Смоленски“. Той подчерта, че вижда духовен ръст в развитието на децата в църквата, пожела им да укрепват във вярата, да носят винаги в сърцата си Христовата светлина.

От името на кмета на община Смолян Николай Мелемов директорът на дирекция „Обществени дейности и заетост” Валя Василева поднесе поздравление, цветя и бонбониери за децата. Тя с умиление сподели преживяванията на връх Възкресение Христово да успеят да се приберат от Франция в Смолян и да си вземат от благодатния йерусалимски огън. Там са били с група от Дома за деца без родителска грижа в Широка лъка по проект. Възвишено, прекрасно, благодатно е да се върнеш в такъв момент на родна земя и за усетиш Божията закрила и милост, каза тя.

Росица Примовска

Вирни се горе