Чанове и тюмбелеци ще огласят залите на РИМ „Стою Шишков”-Смолян в чест на Международния ден на мира

Чанове и тюмбелеци ще огласят залите на РИМ „Стою Шишков”-Смолян в чест на Международния ден на мира

В Европа от хиляди години биенето на камбани е обозначавало времето за работа, за почивка и за молитва. Биещите камбани са регулирали религиозния и светския живот. В този ден – 21 септември, обявен от ООН през 1981 година за международен ден на мира, от 19.00 до 19.15 часа българско време, камбани във всички европейски страни ще забият в чест на културното наследство. Инициативата е на Федерална република Германия, а мотото й е „Нека първият им звън изрече думата „мир“. РИМ „Стою Шишков” в Смолян също се присъедини към инициативата, с откриване на временната изложба „Родопски чанове и тюмбелеци“, чийто звън ще огласи залите на музея. Чановете са от фондовете на музея и се показват за първи път.

„Днес е ден, който минава под мотото „Мир за Европа и за целия свят. Със звъна на камбаните призоваваме към мир, към ненасилие и предаваме на нашите наследници ценностите за солидарност мир и разбирателство”, каза Златка Петрова – главен уредник. Денят е избран неслучайно. На 21 септември 1939 година Германия напада Полша и така започва Втората световна война. „Освен 120-те чана, които са в постоянната експозиция, сме подбрали още 50, подредени във временна изложба. Родопските чанове са символ на здраве на твърдост на красота и в миналото са съпътствали един от основните поминаци на родопчани – овцевъдството. Тези чанове се поставяли на овцете и пълната дюзия е от 8 до 14 бр.

През 30-те години, когато този поминък замиратези, чанове се откупуват от музея и остават във фондовете му. Основно са от овцевъдски фамилии от селата Устово, Райково, Беден, Момчиловци Соколовци, Павелско, Широка лъка. Днес има засилен интерес от страна на наследниците на овчарските родове към издирване на тези дюзии”, каза още Златка Петрова. Отбелязването на Международният ден на мира е една от инициативите, организирани от музея по повод Европейските дни на наследството, които се осъществяват под постоянното мото: ”Европа, общо наследство”. За 2018 г. инициативите се провеждат под мотото „Културното наследство – изкуството да споделяш“. Европейски дни на наследството се провеждат за 20-ти пореден път. РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, в партньорство с Община Смолян и клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, организират разнообразни инициативи в периода 21 – 30 септември.

Вирни се горе