Блестящо представяне на гайдарски състав „Апостол Кисьов“

Блестящо представяне на гайдарски състав „Апостол Кисьов“

На 22 и 23 април 2017 г. възпитаниците на Костадин Илчев – Иван Тодоров Дурев, Стоян Живков Гушков, Костадин Иванов Петров и Никола Костадинов Илчев взеха участие в XV Национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави в град Нови пазар. Смолянските гайдари са любими гости на града и за поредна година получиха покана от организаторите.

Конкурсът се провежда ежегодно под патронажа на Министерство на културата и кмета на Община Нови пазар, с цел да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус, да стане средище за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

С майсторските си изпълнения участниците впечатлиха публиката и журито с председател проф. Милчо Василев и спечелиха множество награди. В категория „Изпълнения на ниска (каба) гайда“ в първа възрастова група – първото място е за Стоян Гушков, второ за Костадин Петров, трето за Никола Илчев; във втора възрастова група първо място спечели Иван Дурев.

В категория „Камерни гайдарски състави“ – първо място за квартет родопски гайди от четиримата участници; първа награда за дуета на Костадин и Никола и втора награда за дуета на Иван и Стоян. Много вълнуващо и атрактивно е дефилето на всички участници в надсвирването, начело на което са отново родопските гайди. Освен спечелените награди, гайдарите се заредиха с енергията от чудесните преживявания и множеството срещи със стари и нови приятели.

Бисерка Учикова – Дурева

Вирни се горе