Библиотеката в Смолян представя изложба за Освобождението

 Библиотеката в Смолян представя изложба за Освобождението

По повод 102 години от освобождението на Родопския край и празниците на община Смолян Регионална библиотека „Николай Вранчев” представя изложба на тема „Освобождението на Смолянския край – октомври 1912 г.”. Библиотечните материали – книги, списания, вестници, снимки и документи са посветени на Балканската война и освобождението на Смолянския край.

Изложбата е подредена в няколко раздела, проследяващи събитията в навечерието на войната, военните действия, освобождението на Средните Родопи, спомени на участници – доброволци. Включени са материали и за прославеният командир – полк. Владимир Серафимов, за паметното място „Родопската шипка” и отбелязване на годишнини и чествания.

Балканската война 1912-1913 г. е важно събитие в историята на България и другите балкански страни в началото на XX век. На нея са посветени много трудове и изследвания, които отразяват патриотизма и героизма на народа ни.

В изложбата са включени по-важни публикации и проучвания, свързани с Балканската война и освобождението на Родопите, отразени в местния печат през 30-те години на миналия век. Представени са както самостоятелни издания, така и селищни монографии за Момчиловци, Широка лъка, Арда, Соколовци, Петково и други, в които е отразена ролята на родопското население и участието му във войната. Отделено е място и за участници – доброволци и техните спомени от събитията по онова време.

Специално място в изложбата заемат материалите за бойните действия на 21-и пехотен полк, заедно с техния командир полк. Владимир Серафимов и паметното място връх Средногорец – Родопската шипка. Представени са карти, свързани с бойния път, както и снимка на бойното знаме на полка. Включена е и книгата на Константин Лукаш „Боевете за освобождението на Пашмаклийско през 1912 г.” (изд. 1934 г.), която дава подробна представа за събитията през 1912 г. Посетителите ще видят снимков материал за полковника, стихове, посветени на него, както и факсимиле за въздигане на паметник на падналите войници в боевете от 1912 г. до полк. Владимир Серафимов, с което го канят да присъства на полагането на основния камък – 3 юли 1932 г.

Отделено е място и на годишнини и чествания, посветени на Балканската война. Представени са сборниците „90 години от Освобождението на Родопите”, „100 години Балканска война, 100 години свобода за Родопите”, както и публикации от периодичния печат, посветени на великото събитие.

Изложбата ще бъде на разположение на посетителите в библиотеката от 20 октомври до края на месеца, съобщиха от институцията.

Вирни се горе