Ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“ започват в Киселчово

Ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“ започват в Киселчово

Във всекидневието хлябът е храна с ценни качества. За особени случаи обаче се замесват хлябове, които имат обредно-магически характер. В българската традиция трудно може да се намери празник, обред или каквато и да е култова практика без участието на обреден хляб. Той се отличава от всекидневния по начин на приготвяне, по пластиката и украсата върху него.

В Родопа планина, на 1200 м. надморска височина, с 32 къщи и 10 жители е село Киселчово. Тази година то е част от програмата на Европейската столица на културата – Пловдив 2019.

“Артел 13”, в партньорство с НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян, започва серия от ателиета „Хлябове в обредните традиции на Родопите“. Проектът е част от Програмата на #Пловдив2019 – Европейска столица на културата.

Всяко едно от ателиетата е тематично и ще ни научи на конкретен обреден хляб – как се приготвя, какви са символите върху хляба, каква е конкретната традиция в региона.

В рамките на няколко месеца ще се проведат следните ателиета:

Сватбен обреден хляб – 08-09.02

Обреден хляб за Тодоровден – 22-23.02

Великденски обреден хляб – 15-16.03

Обреден хляб за Гергьовден – 06-07.04

Обреден хляб за новородено, погребения и помени – 18-19.05

Ателиетата са отворени за участие както на интересуващи се участници от страната, така и за родопчани, които желаят да се запознаят в детайли с традициите, свързани с конкретните обреди.

Ателиетата са част от Програмата “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата” и са финансирани от проект Пловдив 2019 – #Читалища / Plovdiv 2019 – Chitalishta

Интересуващите се за записване за участие могат да се свържат с организаторите на e-mail: kiselchovo@abv.bg или на тел.03036 5246

Вирни се горе