Аплодисменти за талантливите деца на Музикално -танцовата формация „Фани Бенова“

 Аплодисменти за талантливите деца на  Музикално -танцовата  формация  „Фани Бенова“

Написано от Вас!!!

9 май 2013 година !

Зала 1 на Народно Читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян

Кръшен детски смях, усмивки, игра, цветя, нестихваща енергия омая струи от празничната сцена. Пеят и танцуват талантливите деца от МТФ“Фани Бенова“ за своя 20 годишен извървян, изпят и изтанцуван творчески път. Началото 1993 година! В град Смолян се появява явлението Фани Бенова с таланта да твори и изгражда песента до съвършенство, да обича и закриля децата по майчински и да гори последния си дъх за тях – ДФМ „Щурче“ и „Ро войс“. Това е и годината от създаването на ДТФ „Най“ от таланта и новаторския подход на хореографа Марияна Йосифова, работеща за развитието на таланта на танцуващите деца , в по -модерни форми и ритми. От 2001 година читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян с председател Иван Иванов става техен дом и сцена за постиженията и празници.

Три години по късно Фани Бенова си отива от този свят. Стотици деца, приятели, родители, колеги, музиканти продължават да я носят в сърцата си и да подкрепят създаденото от нея музикални формации. В същата година по предложение на управителния съвет при Народно Читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян двете формации ДФМ „Щурче“ и ДТФ „Най“ се обединяват в музикално танцова форация „Фани Бенова“ , към нея по- късно се пресъединяват ВГ „Ро войс“ и ТФ „Зареница“. 20 години доказване на своите постижения, празници за многолюдната публика, печелене на призови , конкурси и фестивали от национални и международни участия.Заслужена емблемика на нашия град! Интересът към тях е непрестатенен, стотици пеещи и танцуващи деца, безбройни участия, концерти- празници на музиката и танца, празници на очарованието на детските очи и усмивки.

Само за 2013 година

ТФ „Зареница“.- І място и Златен плакет от 6 ти Национален конкурс на танцовите дейци в град София. ВГ„Ро войс“ – бронзов медал,диплом и покана за участие във фестивал в Италия. ДФМ „Щурче“ – бронзов медал, диплом и покана за участие във фестивал в Италия. ДТФ „Най“- специална награда на журито от международен детски фестивал „Млади таланти“ град София и покана за участие във фестивала на изкуствата -Созопол 2013 година.

Аплодисменти за Марияна Йосифова хореограф на ДТФ „Най“и ТФ „Зареница“ . Аплодисменти за Кристина Владимирова – музикален праподавател/ бившо „Щурче“/ на ДФМ „Щурче“ и ВГ„Ро войс“

Аплодисменти за Димитър Льолев и Румяна Субашиева – работели с формацията.

Юбилейният празничен концерт подари на Смолян пъстър и цветен букет от малки и големи песнопойци, от малки и големи танцьори, доказателства за постиженията, близки до съвършенството на техния патрон Фани Бенова! За постигнати високи художествено -творчески резултати и във връзка с 20 годишнината на МТФ „Фани Бенова“ формацията получи най-високата награда на Народно Читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян – Почетен диплом и Златен плакет -връчено от Иван Иванов- председател на читалищего.

АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ДЕЦАТА!

Мария Марковска – музикален педагог

Вирни се горе