Ансамбъл „Родопа” откри и закри международния фестивал във Варна

Ансамбъл „Родопа” откри и закри международния фестивал във Варна

Смолянският ансамбъл “Родопа” имаше честта да открие 21-ия Международен фолклорен фестивал във Варна на 5 август и да го закрие на 9-ти, съобщи ръководителката на ансамбъла Мария Кисьова.

На 8-и август от 19 часа пък смолянските музиканти, певци и танцьори обраха овациите на публиката в Летния театър, където изнесоха самостоятелен концерт в продължение на час и половина. Така те представиха достойно страната ни по време на специалната вечер, посветена на България. Публиката луднала по изпълненията на нашите артисти още по време на 40-минутната програма на сцена “Раковина” в Морската градина, която предхождала големия концерт. Зрителите не се стърпели и станали да тропнат български хора. След като разбрали, че следва голям концерт, те буквално тръгнали с ансамбъла към Летния театър, който бил изпълнен до краен предел,съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

Първите 30 минути посветихме на родопския фолклор – песен, музика и танц, посочи още Кисьова. Поставихме подходяща рамка на програмата си, като завършихме също с родопски изпълнения, добави тя. В концерта били вкючени още и песни и танци от различни фолклорни области. За двата дни преди пътуването за Варна, в които започнах работа като ръководител на ансамбъла, сглобихме една нова програма с елементи от различни постановки. Така се формира ефектен блок от изпълнения. Погрижих се и за нов външен облик на ансамбъла, като използвах наличните костюми. Получи се пъстра картина от различни български носии. Артистите от ансамбъла са талантливи хора. Те разбраха веднага какво искам и очаквам от тях. Проявиха дарба и самочувствие и отлично представиха Смолян и страната по време на фестивала, каза още Мария Кисьова. Аз съм щастлива от нашето представяне. Артистите от ансамбъла изпълниха цялата програма с изключителна лекота и страхотно настроение, което предадоха и на публиката, добави още Кисьова. Веднага след концерта Станка Димитрова – директор на дирекция “Култура и духовно развитие” на община Варна, поздравила сърдечно смолянските артисти и заявила категорично, че те са поканени още отсега за следващия фестивал в морската столица.

По време на фестивала ръководителите на ансамбли имали среща с един от зам.-кметовете на община Варна. Чухме много хубави думи по отношение на състава ни и на Смолян, а аз предадох сърдечните поздрави от смолянския градоначалник Николай Мелемов до варненския кмет, каза още Кисьова. 21-ия Международен фолклорен фестивал във Варна се проведе от 5 до 9 август 2012 г. В него участваха ансамбли за традиционен и обработен фолклор. Тази година своето народно творчество представиха и състави от Сърбия, Македония, Турция, Узбекистан, Мексико и Румъния. Фестивалът е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. В 20-те му издания до сега са взели участие 150 фолклорни ансамбъла или над 10 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Америка, както и още 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които: ДАНПТ “Пирин”, ДАНПТ "Филип Кутев “ ДАНПТ "Тракия”, АНПТ “Загоре”, АНПТ “Странджа”.

Вирни се горе