Академик Георги Марков: Историческата памет ни съхранява като народ, а историята ни дава поуки

Академик Георги Марков: Историческата памет ни съхранява като народ, а историята ни дава поуки

От 14 научни конференции в страната, посветени на 100-годишнината на Балканската война, издаденият от Регионалния исторически музей сборник е първият, който е събрал докладите и съобщенията на участниците в смолянската конференция през декември, миналата година. Този факт бе изтъкнат от академик Георги Марков, който представи сборника „ 100 години Балканска война – 100 години свобода за Родопите 1012 – 2012” пред смолянската общественост снощи /16 април/ в сесийната зала на община Смолян. Той поздрави издателите в лицето на РИМ „Стою Шишков” – Смолян, както за богатото съдържание с научен принос, интересните илюстрации и резюмета на английски език, така и за полиграфическото оформление. Директорът на музея Таня Марева благодари на академик Марков за оценката, на своите колеги от редколегията, изготвила сборника и на всички участници в научното издание за предоставените публикации,съобщиха от музея.

„Това ще остане за поколенията. Историята служи за поука – това е най-ценното в нея. Не толкова фактите и описанията, колкото поуките от такива съдбоносни събития като нашата освободителна Балканска война” – каза акад. Марков.

Сборникът е оформен в съответствие с трите панела на научната конференция. Първият панел отразява нови моменти и оценки за Балканската война и Освобождението на Родопите. Отразена е не само бойната слава, но и всекидневната история на войната, т.нар. микроистория – болниците, холерата, сираците, военното ежедневие на бойците, как са воювали, страдали, какви чувства са ги вълнували. В първия дял са отразени подготовката и въоръжаването на Българската армия, действията на Родопския отряд, Хасковския отряд, Македоно-одринското опълчение, завоюването на трофеи от османската армия, издигнатите паметници. Изданието започва с доклад на проф.Светлозар Елдъров, който разглежда развитието на Балканската война и как би могла да протече при някои променени обстоятелства.

Вторият панел е насочен към стопанското развитие и промените, които настъпват в Родопите след Освобождението: стопанската история като основа на политиката, каквато сега е оценката за икономиката като „най-голямата” политика, посочи акад.Марков.

В третия панел за първи път се отразява изучаването на Балканската война в съвременните български училища от съвременното „компютърно” поколение. Учениците не само пишат есета, но и създават презентации и мултимедийни продукти. Как трябва да се създава чувството за историзъм, как да се предава историческата памет, тъй като всяко поколение е брънка в българската многовековна история. Не е вярно, че по време на война животът се обезценява. В Балканската война нашите деди са загивали на бойното поле с мисълта, че отдават едничкия си живот за Отечеството – това трябва да се предава на младите поколения, подчерта Георги Марков.

Секретарят на община Смолян Замфир Копчев поднесе на госта албум с фотоси от Родопа планина, в който са запечатани много от местата, където са се развивали съдбоносните събития преди 100 години. Областният управител инж.Стефан Стайков подчерта, че академик Марков е голям приятел на Родопите, на когото разчитат като авторитетен и достоен учен с принос към осветляването на Балканската война и Родопите и в бъдеще да помага за възпитанието на чувства на патриотизъм и принадлежност към българската нация и държава у младите хора, поколенията, които ще поемат управлението на страната. Свои отношения, впечатления и вълнения от издаването на юбилейния сборник споделиха авторите на публикации в него Русалена Пенджекова, Катя Сулинаджиева, Андрей Печилков, както и кметът на село Полковник Серафимово Михаил Василев.

Смолянският историк Андрей Печилков направи предложение в Смолян да се направи Музей на Балканската война, който заедно с паметника „Родопската Шипка” да съхранява паметта за Освобождението на Родопите, а гражданите да имат възможност лесно да се докосват до тези съдбоносни събития.

Проявата бе организирана от РИМ „Стой Шишков” – Смолян и община Смолян.

Вирни се горе