50 ученици от Смолян твориха по проект „T.H.E.A.T.E.R. - Обмен на традиционни практики в сценографските занаяти в Европа“

50 ученици от Смолян твориха по проект „T.H.E.A.T.E.R. - Обмен на традиционни практики в сценографските занаяти в Европа“

От 04 до 06 юли 2018 г. в Драматичен театър Пловдив и Баня Старинна 50 участника от Смолян твориха заедно в организираните събития по Проект „T.H.E.A.T.E.R. – Обмен на традиционни практики в сценографските занаяти в Европа“. Домакин по Проекта бе Европейската мрежа за креаивност и иновации – гр.Пловдив. Проектът е съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейската Комисия.

Международният консорциум на проекта е координиран от Osservatorio dei Mestieri d'Arte, асоциация с нестопанска цел, базирана във Флоренция и ангажирана със защитата на художествените занаяти и сертифицирането на занаятчийски работилници. Останалите членове на консорциума са „Teatro della Toscana“ с “Teatro della Pergola” създаден през 1652 г. и функциониращ като международен център за театър, изпълнителски изкуства и култура; Центърът за тренинг и иновации „Spazio Reale“ от Campi Bisenzio, Флоренция; Парижката академия за приложни изкуства ENSAAMA École Nationale Supérieur des Arts с повече от 700 студенти и 150-годишна история; както и базираната в Пловдив Европейската младежка мрежа за креативност и иновации. Пловдивският Драматичен Театър „Н.О.Масалитинов“ е асоцииран местен партньор в проекта и е домакин на майсторския клас и част от фестивалната програма. Фестивалните събития се проведоха Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ и Баня Старинна Пловдив, а Ръкоделницата в Капана предложи работно ателие по израбоване на декори по технологията плъстене.

Проектът цели развиването на платформа за обучение и сътрудничество между млади сценографи в Европа, за да превърне света на театъра и приложните театрални изкуства в атрактивна професия за младите европейци. Една от основните цели на проекта е да се привлече интереса на младите хора към някои професии, които са изложени на риск от изчезване, особено в онези страни, където традицията е дълбоко вградена в занаятчийството.

В работата на Проекта се включиха 50 ученици от гр. Смолян, които работиха по собствен проект в рамките на темите във фестивалната програми. Към тях се присъединиха ученици и студенти от Франция, Италия, Турция и Гърция. Смолян бе представен от самодейци на Народно читалище „Орфееви гори-1870“ –гр.Смолян, кв.Райково, участници в Младежки театър „Ирис“- с ръководител Цеца Илиева, рок музиканти – с ръководител Денис Илязов и клуб „Хоро“ – Младежка и Детска танцови формации – с ръководител Русанка Бодурова, както и ученици от ППМГ „Васил Левски“ – гр.Смолян – Театърът на английски език и носители на национални награди за рисуване ученици, с ръководител Емилия Пенчева. В специално подготвената фолклорна програма за представяне на Проекта в зала №2 на Пловдивския театър взеха участие и трима гайдари – по един от Оркестър „100 каба гайди“ от НЧ „Орфееви гори-1870“ и оркестър „101 каба гайди“ от НЧ „Хр.Ботев“ и от гайдарския оркестър на НЧ „Светлина –1925“- с.Момчиловци – ученици от ППМГ „В.Левски“. Сътвореното от студенти в организираните по проекта Майсторски класове от 01 до 06 юли и учениците във фестивалната програма от 04 до 06 юли завърши с обща изложба, експонирана в залите на Баня Старинна. Произведенията на всички дадоха втори живот с промяна на предназначението на различни видови природни и строителни материали, претворени през личното виждане и усет, умението и сърцето на всеки участник. Темата бе „Трите Марии“ – детство и юношество, зрялата възраст и годините на мъдростта. Тази изложба след месец ще отпътува за Флоренция, където ще бъде представена в защита на традиционните практики и сценографските занаяти в Европа.

Вирни се горе