25-ти рожден ден празнува на 1 април клуб „Зевзек”

25-ти рожден ден празнува на 1 април клуб „Зевзек”

Емблематичният Клуб „Зевзек” към читалище „Орфееви гори“ – Райково, започва своето съществуване на 1 април 1991 година. Идеята за сформирането му е на покойният Крум Левов. Сред учредителите на клуба са още Димитър Левов и Никола Пашов – двойката позната като Кина и Пина, Величко Николов, Стоян Гайдаров, Пламен Арсов от Смилян и други. Вече 25 години клуб „Зевзек” расте и поумнява.

„За тези 25 години ние не сме загубили оптимизма, усмивката, хората които ни обичат, хъса, с който работим, защото ние продължаваме да работим“, каза председателката Веселина Бабаджанкова. Колегата й Ангел Шеев добавя, че ако трябва да говорим за загуба, тя е чисто житейска, т.е. хората, които вече са си отишли от този свят, но чийто дух усещат още сред себе си.

За разлика от Зевзеците обаче, повечето хора в Родопите, а и в страната не успяха да съхранят оптимизма и надеждата си през годините на т.нар. преход. „Причината е в самите хора, разбира се, че има и от системата и от живота, който така ни завъртя, но аз лично много се дразня, когато видя ревящи и наведени хора. Моята баба не е била по-богата, но имаше богата душа и усмивка. Тя пееше когато точеше клин, например“, казва Бабаджанкова. По думите й българинът трябва да вдигне глава и да се хване за работа. „Не може да пустеят земи, да не се подпомагаме сами, не може само да хленчим, да не правим нищо, за да раздвижим държавата си по някакъв начин, защото държавата сме ние, хората. Срядане му е майката и работа, работа, работа…“, добавя гранд дамата на хумора.

Като едни от най-хубавите моменти в 25-годишния си живот Зевзеците определят преди всичко срещите с хората, не само по време на организираните прояви, а и случайните срещи. Срещите с обикновените хора по малките селца, по улиците, в заведенията, в болницата и къде ли още не. „Дечицата, богатството на нашия град ни познава, това ми е достатъчно”, казва Бабаджанкова.

Най-обичаният и забавен клуб вече е минал детството, когато човек се нуждае от помощта на близките си, тинейджърството, когато си неориентиран и объркан и сега е в разцвета на своята младост. Сега, 25-години по-късно членовете му благодарят на читалище „Орфееви гори“, което определят като свой дом, на семействата си, на приятелите си, на всички онези, които им подават ръка непрекъснато и, разбира се, на публиката. „Нашият хонорар, нашата заплата са аплодисментите на публиката”, казва Веселина Бабаджанкова и добави: „Всеки може да разплаче публиката, но не всеки може да я разсмее. Това трябва да си го носиш, да си го имаш и от там насетне да градиш.“

Новото за тазгодишният рожден ден на клуб Зевзек е, че е издадена юбилейна книга, в която освен че е описан живота им през тези години, има богат снимков материал, а също и много лакърдии. Изданието ще се продава в РДТ тази вечер, по време на празничният концерт, който започва в 19 часа и за който билетите отдавна са продадени.

Вирни се горе