191 млади математици са се записали за участие в състезанието „Европейско кенгуру”

191 млади математици са се записали за участие в състезанието „Европейско кенгуру”

На 22 март т.г. предстои провеждането на Областния кръг на традиционното математическо състезание „Европейско кенгуру”. Областният кръг е селекция за националния кръг и провеждането му се осъществява със съдействието на началниците на РИО и експертите по математика в регионалните инспекторати по образование. На базата на изявено от учениците желание за участие, началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски, със своя заповед е определил училищата – домакини в областта. За Смолян това е СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, в Девин домакин ще е СОУ „Христо Ботев”, за Златоград – ОУ „Васил Левски” и за Чепеларе – СОУ „Васил Дечев”. До момента за участие в състезанието са се записали общо 191 млади математици от цялата Смолянска област, уточни експертът по математика в РИО – Смолян Анатоли Карабов.

От 2012 година организацията на областния кръг на „Европейско кенгуру” се осъществява от секциите на Съюза на математиците в България и Асоциацията за развитие на образованието, както и на представители на Фондация „Млада България”.

Заявилите участие ученици се разпределят в няколко възрастови групи – 0 група – 1 клас, за които са предвидени за решаване 18 задачи; 1 група – 2 клас, решават 24 задачи; 2-ра група – 3 и 4 клас, решават отново 24 задачи; 3-та група – 5 и 6 клас, решават 30 задачи; 4-та група – 7 и 8 клас, решават 30 задачи; 5-та група – 9 и 10 клас, решават 30 задачи; 6-та група – 11 и 12 клас, решават 30 задачи. За всички групи времетраенето на състезанието е 75 минути.

След състезателния ден, утвърдените комисии организират оценяването на участвалите в състезанието ученици, в съответствие с регламента и в срок от 14 работни дни изготвят протоколи за явилите се ученици и техните резултати. За Националния кръг се предлагат учениците, които са в по-горния клас на съответната група и на областния кръг са получили най-много точки, или с най-много пет точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група в съответния район. Предлагат се и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и на областния кръг са получили най-много точки или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група в съответния район. Попадналите в националната класация ще бъдат поканени за участие н Националния кръг, който ще се проведе на 7 юни в София. Децата, класирали се от първо до трето място в петте основни възрастови групи – 3-4, 5-6, 7-8, 9-10 и 11-12 клас, общо 15, ще получат дипломи, подписани и тържествено връчени от министъра на образованието и науката.

Вирни се горе