114 гайдари от края на ХІХ и началото на ХХ век са представени в сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди“

  114 гайдари от края на ХІХ и началото на ХХ век са представени в сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди“

114 гайдари, част от тях живели в края на ХІХ век, са представени в сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди“. В неделя – 15 септември, от 9.30 часа, Сборникът ще бъде представен в читалище „Пробуда“ в село Стойките. Негов съставител и редактор е Мария Бебелекова.

Идеята за сборника възникна още при откриване на паметника На Апостол Кисьов в село Стойките през 2017г. През 2018 г., по време на Първият национален гайдарски събор, се състоя кръгла маса, посветена на Апостол Кисьов. 19 материала, представени от 21 автори са намерили място в първата част на сборника. „Тази част е жанрово разнообразна – от научни статии до много емоционални есета. Целта ми беше да се представят трите периода от живота на Апостол Кисьов: от 1947 до 1954, когато в Стойките той създава ученически хор и ансамбъл, след това в Девин създава първата музикална школа за народни инструменти, народен хор и оркестър от народни инструменти.

Заради своите качества и енергия след това Апостол Кисьов е поканен в Смолян, където става първия диригент на ансамбъл „Родопа“. Той всъщност е един от основателите на ансамбъла. През 1961 г. създава оркестър „Сто каба гайди“ и детски оркестър „Сто каба гайди“, който дава началото на ДЮФА през 1970 г. Апостол Кисьов поставя началото на организираното гайдарско движение“, каза Мария Бебелекова. Втората част на сборника е една осъществената мечта на Апостол Кисьов. Неговият богат архив от над 800 страници, който се съхранява в РИМ „Стою Шишков“ в Смолян, съдържа 177 досиета на гайдари. „За съжаление той не успява да издаде своята книга за гайдарството в Родопите. Затова пък на страниците на сборника представяме 114 гайдари. 103-ма от тях са основатели на оркестър „Сто каба гайди““, добави Бебелекова. Част от гайдарите, представени в сборника, са родени в края на ХІХ век, други през 20-30 години на ХХ век. „Те са отминали във времето, но не са забравени, защото са оставили своята ярка следа“, каза в заключение Мария Бебелекова – съставител на сборника „Апостол Кисьов и оркестър „Сто каба гайди“.

Вирни се горе