За един месец изгоряха 4 дка гора, един автомобил и имущество на едно домакинство

За един месец изгоряха 4 дка гора, един автомобил и имущество на едно домакинство

През месец август 2016 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 69 произшествия, от които 35 пожара, 31 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 3 аварийно-спасителни дейности, получени са 8 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 11 са с нанесени материални загуби. В следствие на това са унищожени 4 дка широколистна гора, повредено е едно МПС, повредено е имущество на едно домакинство, опушени са 377 кв. м. стени, покривна конструкция – 60 кв.м., отчетоха огнеборците. Четири от възникналите пожари са в следствие на късо съединение.

Горещото време създаде условия за възникване на пожари и тяхното бързо разпространение. Топлото време създава благоприятни условия за туристическа дейност и посещение на горските територии. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян призовава гражданите, които пребивават в горите или работят в съседство с тях да бъдат много внимателни и отговорни, да спазват правилата за пожарна безопасност и да не създават предпоставки за пожари.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че за предстоящия отоплителен сезон е необходимо:

  • Комините да се почистят от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства;

  • Комините трябва, да са измазани отвън и отвътре, не трябва да има фуги към помещенията. Най-често това се случва в таванските и избените помещения;

  • При преминаването на комините през горими тавански и междуетажни конструкции трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството се уплътнява с негорими материали;

  • Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе