В случай на пожар или други опасности незабавно звънете на телефон 112

В случай на пожар или други опасности незабавно звънете на телефон 112

Във връзка със зачестилите пожари в жилищни сгради и повишената опасност от възникване на такива по време на целия отоплителен сезон служителите от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Ви напомнят, че за да избегнете такива инциденти е достатъчно да предприемете няколко превантивни мерки.

Препоръчваме мястото за съхранение на дървата за огрев до външните фасади на жилищните сгради да бъде далече от електрически инсталации и съоръжения, а разстоянието до самите сгради да бъде не-по-малко от 2м.

Съхранението на горими материали включително и дърва за огрев по стълбищните клетки и коридорите на жилищните сгради драстично увеличава опасността от възникване на пожар. Не допускайте такива материали да се съхраняват на места с повишена опасност от възникване на пожар!

Важно е да знаете, че при складирането на дърва в избените помещения, е необходимо да се осигури достатъчно разстояние до осветителни тела, разклонителни кутии, кабели и контакти и електрически съоръжения.

Забранено е поставянето на материали и съоръжения в това число дървен материал, дърва за огрев и каквито и да вещи на разстояние по-малко от 5м. от пожарни хидранти по тротоарите!

Задължително е изхвърлянето на жарава и пепел от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени за целта места – метални съдове, а не в контейнерите за смет!

В случай, че забележите признаци на пожар или други опасности, които застрашават живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

Вирни се горе