Цветанов: Явно е вярно - мафията си има държава!

Цветанов: Явно е вярно - мафията си има държава!

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че решението на апелативния съд да пусне част от “Килърите” ще има сериозни последици. Вчера четирима от петимата задържани при спецоперацията на МВР във връзка с убийството на бизнесмена Юри Галев, бяха пуснати от Софийския апелативен съд срещу подписка. Петият от групата на “Килърите” остава в ареста, но заради повторно обвинение за незаконно притежание на автомат.

Същевременно Цветанов отхвърли пред bTV спекулациите, че управляващите имат намерение да прехвърлят съдебната власт към изпълнителната.

Вицепремиерът изтъкна, че вече е склонен да се съгласи с твърдението, че мафията си има държава. Освобождаването на задържаните ще осуети, по думите му, по-нататъшните действия по случая. “Трябва да се сложи край на съществуването на порочния кръг, който рефлектира не върху друг, а върху българските граждани”, заяви Цветанов, визирайки съдебната система, цитиран от БГНЕС.

По думите му, след като групата е освободена от ареста, има предпоставки да бъде отстранен някой от замесените, за да не се разплете веригата. Това нека да тежи на съвестта на съда и на съвестта на състава, който вчера взе решението за пускането им, каза Цветанов. Вътрешният министър обясни, че има свидетелски показания, които показват, че сим-картите са ползвани именно от тези лица, „има клетки, които доказват комуникацията между стрелеца, между Васко Кеца, между Пешо Сумиста, между всички". Има допълнително свидетелски показания, които говорят за поръчка, дадена от Янко Попов-Туци", добави Цветанов.

Снощи премиерът Бойко Борисов коментира, че пускането на част от задържаните по време на операция „Килърите” е провокация към държавата. "Ясно е, че Висш съдебен съвет, който е изцяло избран и в него са изпратени представители на БСП, ДПС и НДСВ не може да е висш съдебен съвет, който да направи реформата в съдебната система”, изтъкна Борисов. Той допълни, че очаква да се съберат още доказателства и тази мярка ще се обжалва.

Същевременно съдията от Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев заяви днес пред БНР, цитиран от “Фокус”, че министърът на вътрешните работи и министър-председателят манипулират и настройват общественото мнение. “Крайно недопустимо е висши представители на изпълнителната власт като министърът на вътрешните работи и премиерът публично да оповестяват резултатите от едно разследване, което предстои или протича, като по този начин те грубо нарушават три установени демократични стандарта в цивилизования свят”, заяви Калпакчиев.

По думите му съдът е този, който трябва да прецени дали съобразно закона са налице основанията да бъде задържано временно, или лишено от свобода, или признато за виновно едно лице. Той смята, че в конкретните случаи съдът е извършил това, което Конституцията и законът са му възложили, без да се поддаде на външен натиск.

Председателят на ВКС Лазар Груев също заяви, че обществото трябва да бъде наясно, че нито освобождаването от ареста означава невинен, нито задържането – виновен, предаде БТА. В официално становище на Груев по въпроса за освобождаването на “Килърите” и задържаните при “Всичко коз” се казва, че въпросът за вината на подсъдимите се решава с влязла в сила присъда. Мярката за неотклонение по своята същност е мярка за процесуална принуда, а не краен съдебен акт, допълва още председателят на ВКС.

Вирни се горе