Телефонните измамници с нова схема

 Телефонните измамници с нова схема

Практиките с телефонните измами явно се превръщат във все по-чест метод за престъпления. Измамниците са разработили нова схема за подвеждане на клиенти с цел обиране на жилищата им.

Този път на набелязано лице се обажда непознат, който твърди, че е служител на „Булсатком". Той съобщава, че е подаден сигнал за възникнала повреда и задава въпроса дали в жилището на лицето има някой.

Интересното е, че в конкретния случай, за който научи news.bg, човекът, на който се е обадил мнимият служител изобщо не е абонат на „Булсатком". Съответно няма как от фирмата да разполагат с номера на лицето или с неговия адрес.

След повторно обаждане на непознатия номер, от там обясниха, че всъщност сигналът е подаден от съсед и отново зададоха въпрос дали в жилището има някой. При поискано уточнение от къде във фирмата разполагат с номера при положение, че лицето, което бива потърсено не го е дало, „служителят" се объркал в обясненията. Той не е пожелал да се представи с име и фамилия, след което затворил телефона.

News.bg потърси за коментар и „Булсатком". От там обясниха, че е практика техни служители да посещават домове на абонати, за да отстраняват проблеми, но естествено, ако те са абонирани за услугата. От фирмата добавиха, че най-вероятно става въпрос за разработена схема за телефонни измами.

Междувременно от МВР съобщават за поредна жертвана телефонна измама – този път по познатата схема. За това съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов, цитиран от БТА.

48-годишна жена е получила телефонно обаждане, при което с плач й е съобщено, че е катастрофирал синът й и са необходими парични средства за оневиняването му.

В гласа на измамниците жената е припознала този на детето си. Тя побързала да събере 1000 лв. и да ги предаде на непознат за нея мъж, представил се за защитник на уж потърпевшия младеж.

След получаването на парите той заминал в неизвестна посока с автомобил.

От МВР отново припомнят на гражданите да не се доверяват само на телефонно обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то.

Вирни се горе