Служители на РДГП – Смолян предадоха на гръцките власти 11 иракски граждани, преминали нелегално гръцко-българската граница

Служители на РДГП – Смолян предадоха на гръцките власти 11 иракски граждани, преминали нелегално гръцко-българската граница

Вчера на ГКПП Капитан Петко войвода – Орменион по спогодбата за реадмисия с Република Гърция са върнати 11 граждани на Ирак, преминали нелегално гръцко-българската граница, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 30 юли т.г. в зоната за отговорност на ГПУ – Момчилград е проведена специализирана полицейска операция. Граничните полицаи спрели за проверка микробус и лек автомобил в землището на село Лозенградци, община Кирково. В микробуса са установени 11 лица, граждани на Ирак. В тях са открити документи, издадени от гръцките власти. В ГПУ – Момчилград са задържани иракчаните, шофьорът на микробуса и двама мъже, пътуващи с лекия автомобил, които са съпричастни към случая. На 1 август 2016 г. районният съд в Момчилград е осъдил пълнолетните иракчани на 3 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 200 лева на човек. Групата от 11 иракчани е предадена на специализирания дом за временно настаняване на чужденци на дирекция „Миграция“ в Любимец. На тримата български граждани са повдигнати обвинения за каналджийство по чл. 280 от НК.

Вчера е приложена спогодбата между България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица и иракчаните са предадени на гръцките власти на ГКПП Орменион.

През изминалото денонощие служители на РДГП – Драгоман са задържали 53 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница. Граничните полицаи от РДГП – Елхово са предотвратили 11 опита на 150 имигранти да преминат незаконно турско-българската граница.

Вирни се горе