Служители на ГКПП-Златоград задържаха тази нощ микробус и автомобил с антики

Служители на ГКПП-Златоград задържаха тази нощ микробус и автомобил с антики

Служители на ГКПП-Златоград задържаха тази нощ микробус и автомобил с антики, съобщиха от Агенция „Митници”.

Късно тази нощ двете превозни средства, пътуващи от Германия за Турция, са опитали да излязат от България към Гърция през ГКПП-Златоград, където са били спрени от граничните служители. Заедно са пътували микробус с германска регистрация, управляван от турски гражданин, постоянно живеещ в Германия и български лек автомобил с кърджалийска регистрация, управляван от български гражданин.

В микробуса и в багажника на лекия автомобил са били превозвани десетки кашони. В тях митническите служители откриват много предмети с антикварна и антична стойност, замаскирани между фабрично изработени украшения.

Селектирани са 131 предмета от различен материал, предимно метал, с културна или религиозна ценност. Сред тях са и украшения от благородни метали с тегло над 8 кг и детайлна ръчна изработка. Керамичен фалически символ с неизвестна за сега датировка и пластика на флейтистка са сред откритите артефакти. Намерени са и костени и кожени амулети с предполагаемо окултно предназначение. Случаят е предаден на компетентните органи,съобщиха от агенцията.

Вирни се горе