Съдът връща на работа граничен полицай, уволнен заради баклава

Съдът връща на работа граничен полицай, уволнен заради баклава

Административният съд в Смолян, отмени заповедта за уволнението на граничен полицай, който е бил отстранен от системата, заради баклава, предаде Дарик.

Проблемите на И.К., който е бил служител на Гранична полиция – Смолян започнали в края на 2014г., след като турски гражданин бил хванат от негови колеги да прекарва нелегално човек, скрит в тонколона в багажник на „Шкода“-та му. След направените разпити на чужденеца, той споменал, че многократно е минавал през ГКПП „Капитан Петко войвода“, край Свиленград и често подарявал на всички служители на пункта кутии с баклава. Турският гражданин Д.Л. твърдял, че и на И.К. също е давал баклава, но не си спомнял колко кутии и кога му ги е давал. Освен това, шефовете на граничният полицай поискали и обяснение от своя служител, относно извършваните от него проверки на въпросният автомобил, като според тях той не е изпълнил по изискванията необходимата проверка. Така, в средата на октомври 2014 г. е издадена заповед за уволнението на граничния полицай, заради пропуски в работата му и нарушаване на етичните норми. Магистратите в Смолян обаче не приемат мотивите за уволнение на И.К.

„По делото административно-наказващият орган не е ангажирал доказателства,че при преминаване на трасе „вход“ на ГКПП-„Капитан Петко войвода“ автомобилът на турския гражданин подлежи задължително на физическа проверка от жалбоподателя. Затова,като не е извършил лично физическа проверка на автомобила, жалбоподателят не е нарушил служебните си задължения. Ето защо съдът намира, че неизвършването на физическа проверка на лекия автомобил, управляван от турския гражданин, незаконосъобразно е квалифицирано като дисциплинарно нарушение, извършено от И. К.“, се казва в част от мотивите на магистратите от Административен съд – Смолян.

Относно приемането на баклава като подарък, съдиите смятат, че това не може да се докаже, тъй като записите от камерите не са ясни.

„Според назначената видеотехническа експертиза, от записа не е възможно да се установят символите на регистрационния номер на лекия автомобил с габарити на „шкода“,който е заснет на проверка на вход на пункта,нито може да се направи идентификация на лицето,което е водач на автомобила. От допълнителната експертиза е установено, че светлия пакет или чанта, която се подава от водача К. гишето, е с неправилна форма, с приблизителни размери 18/20см. Експертизата не разполага с данни,въз основа на които да се произнесе, какво е съдържанието на пакета-чанта. Ето защо съдът приема,че не са налице доказателства, установяващи по несъмнен начин,че жалбоподателят И. К. е получил пакет от турския гражданин,съдържащ баклава,с което да е извършил нарушение на правилата за поведение според Етичния кодекс на държавните служители“, се казва още в мотивите на съда.

Магистратите отменят заповедта за уволнението на граничния полицай, като осъжда Главна дирекция „Гранична полиция“, да заплати разходите по делото.

Решението не е окончателно и може да се обжалва във Върховният административен съд.

Вирни се горе