Съдът в Смолян няма дискриминационно отношение към журналистите

Съдът в Смолян няма дискриминационно отношение към журналистите

Съдът в Смолян няма дискриминационно отношение към журналистите,заяви говорителят на Окръжен съд-Смолян Игнат Колчев.

“През последните две години Смолянският окръжен съд изработи проактивна медийна стратегия, целяща чрез средствата за масова информация да информира обществото за събитията, които протичат в съдилищата на територията на окръга. В резултат на тази стратегия създадохме редица механизми за своевременно информиране на журналистите за всички значими събития, особено тези, касаещи делата със значим обществен интерес”. Това заяви говорителят на Окръжен съд, Игнат Колчев, по повод публикацията във в. “Отзвук” за дискриминационно отношение към журналистите.

Публикацията касае решението на съдията-докладчик по НЧД № 44/2010г., по което е искано вземането на мярка за неотклонение “Задържане под стража” по отношение на Николай Хаджиев от гр. Смолян. Недопускането на журналисти в съдебни заседания не е практика на съда, но тази преценка се взема във всеки един отделен случай и водещият мотив е доколко разгласяването на информация от досъдебното производство би навредило на качественото му провеждане. Невярно е твърдението в публикацията, че в залата били допуснати едни, а не били допуснати други лица, тъй като допуснатите в съдебна зала са пряко свързани с провеждане на разследването, с изключение на бащата на обвиняемия, който е допуснат по разбираеми причини.

Вярваме, че отразеното в публикацията е в резултат от недостатъчна информираност на автора на статията, относно мотивите на съда за разглеждане на делото по този начин. Изразяваме увереност, че за в бъдеще отношенията на съда с представителите на медиите ще продължат да бъдат делови и коректни, каквито са били досега.

Вирни се горе