Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 29-годишен мъж за телефонни измами

 Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 29-годишен мъж за телефонни измами

Днес, 20 март 2017 г., по искане на Районна прокуратура-Смолян съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Б., на 29 г., за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач, улеснил неустановен извършител, който с цел да набави имотна облага за себе си или другиго, представяйки се за длъжностно лице, възбудил и поддържал заблуждение у две лица и с това им причинил имотна вреда в общ размер на 34 100 лева – престъпление по чл. 210 ал.1 т.1 във връзка с чл.209 ал. 1 във връзка с чл.26 ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 4 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 15 март 2017 г. в гр. Смолян, около 9,30 часа, неустановен мъж позвънил по телефона на 80-годишна жена като й се представил за служител на полицията и заявил, че трябва да съдейства за залавяне на телефонни измамници, като събере всички пари, с които разполага и ги остави пред входната врата на къщата. Пострадалата жена изпълнила искането му, като оставила на посоченото място плик с 2 000 лева, които обвиняемият Иван Б. взел. От своя страна той ги оставил на място, посочено по телефона от неустановено по делото лице.

На същата дата, в гр. Смолян, около 10,50 часа, неустановен мъж се обадил по телефона на 44-годишна жена, като й се представил за полицай и заявил, че трябва да съдейства за залавяне на телефонни измамници, като за целта е нужно да събере всички пари и златни накити, с които разполага и да ги остави на пейка пред блока, в който живее. Жената оставила на посоченото място 27 600 лева и около 90 грама златни накити, като с това й е причинена имотна вреда в размер на 32 100 лева. В този момент обвиняемият Иван Б. бил наблизо, взел парите и бижутата и ги занесъл на място, посочено по телефона от неустановено по делото лице.

Под ръководството на Районна прокуратура-Смолян продължават оперативно-издирвателните мероприятия за установяване и на другите съучастници в телефонните измами. В хода на разследването е установено, че част от парите са били взети от обвиняемия Иван Б., който ги изхарчил.

Определението на Районен съд-Смолян може да се обжалва пред Окръжен съд-Смолян.

Вирни се горе