РДПБЗН: През 2015г. в област Смолян са възникнали 1214 броя произшествия

РДПБЗН: През 2015г. в област Смолян са възникнали 1214 броя произшествия

Дейността на РДПБЗН бе насочена към изпълнение на основните задачи, произтичащи от ЗМВР, приоритетите на МВР и ГДПБЗН за дейността на РДПБЗН и даваните указания от ГДПБЗН. През 2015 г. РДПБЗН Смолян работи по следните приоритети:

1.Завишаване на контрола на РСПБЗН от Регион Смолян по направление ПГ и СД по отношение на теоретичната и практическа подготовка.

2.Целенасочена работа с новодоставената техника и оборудване до постигане на високо ниво на професионални умения и безаварийно използване и експлоатация.

3.Засилване на превантивната дейност с цел недопускане на пожари, бедствия и други извънредни ситуации и намаляване рисковете от тях за населението и обектите.

4.Осъществяване на държавен противопожарен контрол и извършване на допълнителни проверки в обекти общинска собственост.

5.Осъществяване на активно взаимодействие с общинските администрации на общините, в които няма доброволни формирования. Организиране на обучения и подготовка на доброволците. Засилен контрол на общините с неактуализирани аварийни планове.

6.Внедряване в реална експлоатация на ЦАИСДО

7.Осигуряване на защита на информацията чрез контрол върху достъпите до АИФ и до КИ

8.Подобряване на взаимодействието между ФО, Логистика и РСПБЗН.

Планираните основни задачи и приоритети са изпълнени. През отчетния период усилията на служителите бяха насочени и за осигуряване на мероприятия, свързани с кампанийни и национални прояви, както и поставени от ръководството на МВР и ГДПБЗН задачи.

Територията на област Смолян се обслужва от девет Районни служби за “ПБЗН” при РДПБЗН Смолян и един участък за “ПБЗН” съответно: РС”ПБЗН” Смолян, Девин, Златоград, Мадан, Рудозем, Чепеларе, Доспат, Пампорово, Баните и У”ПБЗН” Неделино. Във всички служби от област Смолян се поддържа четири сменен режим на работа.

През периода 01.01.2015 г. до 31.12.2015 г. на територията на регион Смолян са регистрирани 1214 бр. излизания с Пожарна и спасителна техника, което е с 390 бр. повече в сравнение със същия период на 2014 година. Увеличението се дължи на настъпилата усложнена зимна обстановка през месец Март, поради което бе обявено бедствено положение в региона.

Пожарите от своя страна са се увеличили със 72 бр. и са достигнали до 400 бр. при 328 бр. за предходната година.

Техническата помощ и АСД са се увеличили с 308 бр. от 444 бр. за 2014 г. до 752 бр. за 2015 г., дежурствата и занятията са намалели с 5 бр , лъжливите повиквания също са се увеличили с 8бр. от 24 бр. за 2014 г. на 32 бр. за 2015 г.

Разпределението на произшествията, по служби е както следва: Най-много произшествия са обслужени от РСПБЗН Смолян – 312 бр. и Група СД – 201 бр., следват РСПБЗН Девин – 99 бр., РСПБЗН Мадан– 90 бр.; РСПБЗН Чепеларе– 88 бр., РСПБЗН Доспат -76 бр., РСПБЗН Рудозем -76 бр., РСПБЗН Златоград – 69 бр. ; РСПБЗН Пампорово – 65 бр., РСПБЗН Баните – 49 бр. и УПБЗН – Неделино – 27 бр.

В резултат на възникналите произшествия през отчетния период има 3-ма загинали и 2-ма пострадали граждани. През отчетния период най-много произшествия са възникнали в часовете между 10:00 ч. и 18:00 ч. каквато е и статистиката от последния петгодишен период.

През 2015г. на територията на област Смолян са възникнали 1214 броя произшествия. Координацията на силите и средствата при всеки един сигнал за произшествие беше на необходимото ниво, съгласно стандартните оперативни процедури и плановете за действие, което доведе до професионални действия и недопускане на пострадали служители от РДПБЗН – Смолян.

При възникване на всяко конкретно произшествие на територията на областта е осъществявана съответната необходима комуникация и координация за получаването, предаването и обработването на точна, пълна и навременна информация със структурите от основната и другата съставна част от единната спасителна система, както и с органите на държавната власт, местното самоуправление, юридическите лица и гражданите. В случаите на възникване на горски пожари е осъществявано незабавно взаимодействие с държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, както с кметовете на общини и кметските наместници по места за изграждането на необходимата оперативна комуникация и координация за ограничаване и ликвидиране на пожарите в горите. Също така през отчетния период се осъществяваше отлично взаимодействие с МО, чрез Алпийски батальон – поделение „Каптажа”.

Имайки предвид изграждането на доброволните формирования в област Смолян, в случай на необходимост може да се задейства тяхното оповестяване и привличане при възникването на горски пожари в съответната територия или други по големи и сложни бедствени и аварийни ситуации.

За получаването на навременна информация при възникването и откриването на горските пожари в оперативния дежурен център редовно се следяха данните получени от изградената система за наблюдение и ранно предупреждение от кулите монтирани в пограничната ивица на областта.

За недопускане на усложнена обстановка по време на зимния период и в случаите на обилни снеговалежи в оперативния дежурен център е създадена организация за бърза координация и комуникация с органите отговорни за почистването и поддържането на републиканската пътна мрежа, както и за пътната инфраструктура в отделните общини. За подобряване на координацията между отделните структури на ЕСС и органите на изпълнителната власт периодично се провеждат занятия със състава от група ”ОЦ”, целящи подобряване на дейността при работа със системата за ранно предупреждение и оповестяване на съответните длъжностни лица от администрациите на отделните институции. През отчетният период дежурните служители от ОЦ при РДПБЗН – Смолян своевременно са изпращали предупреждения и сигнали, получени от НОЦ за предстоящи бедствия (обилни валежи и снеговалежи, силни ветрове, гръмотевични бури и урагани) до кметове и кметските наместници по места, до областен управител и до ръководителите на структури от ЕСС в Област Смолян.

Проведени са срещи с представители на десетте общини и е оказана методическа помощ за обучение на населението. В тази връзка от общинските администрации са проведени обучения по следните категории и нива – обучение и подготовка на населението:

-занятия с деца, ученици и студенти – 7 бр. с 32 участници;

-занятия с работещо население в системата на МОН – 2 бр.с 2бр. участници;

-занятия с работещо население в държавната и общинска администрация – 21 бр. с 913 участници;

-занятия в други обекти -1бр. с 80 бр. участници

-занятия с доброволни формирования – 11бр. с 122 участника

-занятия с неработещо население и пенсионери – 31 бр. с 4493 участника;

През 2015 г. общинските администрации са провели 73 броя занятия с 5642 броя участници. Резултатите показват, че не се работи пълноценно в направление, необходима е по- голяма ангажираност на общините.

В област Смолян се водят на отчет 376 обекта, от тях 172 обекта са по чл. 35 и 204 обекта по чл. 36 от ЗЗБ.

В изпълнение на графиците за контрол са извършени 398 броя проверки на обекти /по чл.35 и чл.36, складове за ИСЗ и КСЗ /, като 47 бр. от тях са за контрол по изпълнение на дадени предписания.

Извършени са 60 бр. проверки на 42 бр. потенциално опасни язовири и водостопански обекти (16 язовира, 2 хвостохранилища и 23 ВЕЦ-ове, 1бр. ВиК системи ). През настоящата година не са констатирани нарушения в тези обекти и са спазени изискванията на ЗЗБ. В тази връзка са съставени 60 бр. констативни протоколи.

Язовирите държавна собственост, хвостохранилищата и язовир „Златоград” имат назначен технически персонал и се поддържат в добро техническо състояние. На база на извършените проверки в потенциално опасните язовири съгласно Наредба № 13/2004 г. са класифицирани в „пред аварийно” състояние язовирите: яз. „Кирянов гьол” – общинска собственост; яз. „Лагера” – общинска собственост; яз. „Букова поляна” – общинска собственост и яз. „Горово” – частна собственост, микрояз. Барутин – частна собственост

За язовир „Кирянов гьол”, язовир „Лагера” и язовир „Горово” съгласно утвърден график рег. № РЯ-ПБ-1187/12.05.2015 г. са проведени са тренировки по аварийните планове, с всички участници – общински щаб, общинска аварийна група, РСПБЗН , РУП гр. Смолян и РДПБЗН Смолян. Уточнени са задълженията на институциите и взаимодействието между тях. Собствениците на язовири в пред аварийно състояние и управителите на големите язовири са регистрирани в системата за ранно оповестяване за предупреждение при очаквани интензивни валежи.

Актуализирана е информацията в картотеката за проверените потенциално-опасни язовири в област Смолян.

През отчетния период в обектите по чл.36 са извършени 100 бр. проверки. За констатираните нарушения в тези обекти са връчени 29 бр. констативни актове. Предписанията са главно за актуализиране на плановете за защита при бедствия и не проведени тренировки съгласно чл. 36 ал. 2 т.1 и т.2.. Съставени са 91 констативни протоколи. През 2015г. броя на обектите с нарушения е по-малък в сравнение с 2014 г.

Целенасочена работа с новодоставената техника и оборудване за горски пожари до постигане на високо ниво на професионални умения и безаварийно използване и експлоатация.

Повишаване знанията и усъвършенстване на практическите умения на участниците по оповестяване, събиране на информация, подготовка и предложения за организация на защитата на населението и ръководство за провеждане на спасителни и неотложни аварийно възстановителни работи.

При извършването на комплексни и контролни проверки на районните служби да се проверява качественото изпълнение, състояние на обектите, на изготвяните от тях документи и изпълнението на задачите от разпоредени окръжни писма.

Усъвършенстване на взаимодействието с Централно държавно предприятие гр. Смолян. Продължаване на доброто взаимодействие с ДГС, кметовете на общини и населени места за действие при гасене на горски пожари осъществяване на контрол върху собствениците на недържавни гори – общини и горските производителни кооперации.

Извършване на допълнителни тематични проверки в приоритетни обекти за област Смолян.

Да продължи контрола по обновяване на индивидуални средства за защита /ИСЗ/ в общини на територията на област Смолян.

Да продължи практиката по извършване на проверки по време на зимния сезон на фирмите извършващи зимно поддържане на републиканската пътна мрежа и общинската пътна мрежа.

Да се подобри дейността на общините по стимулиране включването на гражданите в доброволните формирования, по оборудване с техника и по организиране включването на доброволците при бедствени и извънредни ситуации.

Вирни се горе