Прокуратурата: Не е извършвана незаконна сеч в Пампорово

Прокуратурата: Не е извършвана незаконна сеч в Пампорово

„Пампорово” АД не е извършило незаконна сеч в местността „Двата моста” в ски курорта. Това установи проверка на прокуратурата в Смолян. Припомняме, че тя започна в края на миналата година след сигнали на Регионалната дирекция по горите в родопския град. В същото време дружеството води съдебни битки срещу държавата, съобщи Нова ТВ".

Сигналите срещу дружеството стопанисващо ски-съоръженията в курорта Пампорово са подадени през ноември миналата година, само месец преди старта на сезона. Мащабна проверка на Района прокуратура Смолян установява, че „Пампорово” АД няма връзка със сечта. Изсичането на тези дървета пък било напълно законно.

„Не са установени данни за извършено престъпление, въпреки че сигнала беше за такова от РДГ. Сечта е извършена с всички документи са налични. Предвидена е такава сеч, има издадени разрешителни от ДГС-Широка Лъка“, каза говорителят Окръжна прокуратура, Смолян Иван Спиров.

Маркирането на дърветата предвидени за сеч е извършено по всички правила от горски стражари и лесничеи. От “Пампорово” АД, обясниха че резултатите от проверката не били изненада за тях.

„Винаги сме го твърдели, винаги сме знаели-никога не сме изсичали гори и дървета.Така, че за нас това е един напълно логичен изход от създалата се ситуация“, категоричен е изпълнителният директор на дружеството Мариян Беляков.

Той допълни, че в момента компанията води съдебна битка срещу държавата. Причината за това са актове от ДНСК за спиране и събаряне на този лифт, който според дирекцията е незаконен.

„Все още вървят административни процедури и съдебни дела, в които тепърва трябва да бъде установен статута на лифта и разбира се, ако в България изхода бъде негативен за нас ние ще продължим да се борим за правата си, чрез европейските съдилища“, добави Беляков.

По думите му, дружеството реконструирало стар влек в четириседалков лифт. За него до момента инвестирали над 8 млн.лева. Заради спорния статут през зимата той не работи.

Вирни се горе