Полицията в Смолян с превантивни мерки срещу нарушителите на пътя

Полицията в Смолян с превантивни мерки срещу нарушителите на пътя

През изминалите летни месеци – юни и юли на 2014 година, значително нарасна броят на настъпилите тежки пътнотранспортни произшествия. Най-често те възникват в резултат на превишена и несъобразена скорост, управление на пътни превозни средства от неправоспособни водачи и водачи под въздействие на алкохол и/или наркотични или други упойващи вещества.

Във връзка с разпореждане на главния секретар на МВР, с цел недопускане на тежки пътнотранспортни произшествия, Областната дирекция на МВР – Смолян предприема комплекс от превантивни мерки, като създава организация за значително увеличаване на контролната дейност на целия състав от “Охранителна полиция”, сектор “Пътна полиция” и полицейските наряди на ОД МВР – Смолян спрямо нарушителите на правилата за движение по пътищата. На територията на Смолянска област до този момент няма завишаване броя на възникналите тежки пътнотранспортни произшествия, в сравнение с миналата година.

ОД МВР – Смолян реализира следните мерки:

  • Определени са места за активно присъствие и завишен контрол по пътищата за движение извън населени места.

  • При осъществяване на пътния контрол се извършва пълна и обстойна проверка, както на водача, така и на техническото състояние на моторното превозно средство.

  • На проблемни точки от пътната мрежа в региона (кръстовища и пътни отсечки) се организира подпомагане на движението, като при необходимост ще бъдат привлечени и допълнителни полицейски наряди, особено в дните и часовете с усилен трафик, макар в региона, такъв да не се отчита за момента.

  • Контролната дейност е насочена и към ползване на обезопасителни системи, управление на пътни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, управление на МПС от неправоспособни водачи, техническата изправност на МПС, валидно сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, преминат периодичен технически преглед, неплатени глоби и други.

  • Приложен е принципът на “нулева толерантност” към всички нарушители на Закона за движение по пътищата.

  • С цел преодоляване на незаинтересоваността и липсата на отговорност от страна на част от водачите на МПС, се активизира контролът в движението по отношение на преминаване на червен сигнал, неправилно изпреварване, неспазване на предимство, неправилно престрояване, спиране, престой, паркиране и други.

  • Завишен е контролът по отношение на неправилното поведение на пешеходците по пътното платно, пресичането им на неопределените за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарите, както и не осигуряване на предимство от страна на водачите спрямо пешеходците.

  • Ще бъде предоставяна информация за всяко пътнотранспортно произшествие със загинал или тежко ранен в региона, дейността на нарядите, проведените специализирани полицейски операции, както и установените нарушения по вид и място.

Вирни се горе