Полицията арестува Евелин Банев – Брендо и Амигоса

Полицията арестува Евелин Банев – Брендо и Амигоса

Евелин Банев – Брендо е задържан в района на Созопол, съобщи МВР. Той е заподозрян в извършване на престъпление и ще бъде задържан за 24 часа. Задържан е бил и Петър Петров – Амигоса. “В хода на това задържане (на Брендо) ще се установят тези предположения и това, което смятаме, че е извършил като престъпление. Засега няма други подробности”, коментира пред “Фокус” шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

По непотвърдена информация Евелин Банев е бил издирван чрез Интерпол с червена бюлетина заради трафик на големи количества кокаин, съобщиха БНР и БНТ. Брендо е заподозрян и затова, че е основният “перач” на парите, които се получават от трафика и реализацията на кокаин.

Банев беше задържан за пране на пари и преди 5 години, припомня БНТ. Тогава той беше уличен, че през 2006 г. е изпрал около 2 млн. евро. В ареста тогава заедно с Брендо попадна и съпругата му – Десислава. Малко преди това беше застрелян Константин Дишлиев, близък съратник на Брендо, и собственик на една от първите финансови компании в България, които са отпускали ипотечни кредити, без да са банкови институции. Подозренията са, че именно чрез влагане във финансови къщи, а след това и в строителство, Банев е организирал прането на приходите от търговията и трафика на кокаин.

Срещу Евелин Банев има заведено дело за финансови злоупотреби. Според прокуратурата Брендо е част от организирана престъпна група, „изпрала” над 21 млн. лв. от трафик на наркотици чрез фирми у нас и в чужбина. Според обвинението групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия. Според оперативни източници, Брендо, който е бивш сътрудник на убития Иван Тодоров-Доктора, е „прал” пари и на Маргините.

Вчера е била задържана и още една знакова фигура, близка до Иван Тодоров – Доктора – Петър Петров – Амигоса, съобщи Дарик радио. Амигоса беше в неизвестност от края на януари, когато Върховният касационен съд го осъди на 3 години затвор по обвинение за пране на пари на стойност 99 млн. лева от контрабанда на цигари и той трябваше да влезе в затвора. Иван Тодоров – Доктора бе обвиняем по същото дело преди смъртта си.

Вирни се горе