Полиция подгони нелегални превозвачи в Пловдив и Смолян

Полиция подгони нелегални превозвачи в Пловдив и Смолян

Полицията в Пловдив и Смолян започва масови проверки на бусове, таксита и лични коли, които извършват нелегални междуградски превози. Това е било решено на спешна среща между 14 автобусни фирми от Пловдив и региона, на която са присъствали шефовете на РДВР в Пловдив и Смолян – ст. комисар Тодор Чонов и ст. комисар Кирил Хаджихристев. На разговора, поискан от превозвачите, са били и местните шефове на ДАИ, както и представители на общините в региона. Преди няколко дни собствениците на фирми за междуградски превози поискаха в открито писмо срещата и заплашиха, че ако не бъдат взети мерки срещу сивия сектор, ще спрат да возят пътници.

„До седмица излизат промените в Закона за автомобилните превози. С тях ако бъде хванат автомобил да превозва пътници на цената на автобусния билет, ще му се отнемат регистрационните табели и книжката на шофьора за 6 месеца”, обясни Емилия Чипева, представител на превозвачите. Нерегламентираните превози на пътници са по всички направления от областната и републиканската транспортна схема с начална и крайна спирка Пловдив, обясняват превозвачите.

„Години наред имаме загуби от такива пирати. Вече обаче няма как да плащаме заплати и данъци, да поддържаме базите си и да инвестираме, защото ножът е опрял до кокала”, казват превозвачите.

Емилия Чипева е изчислила, че заради нелегални микробуси търпи по 800 лева на ден загуби по линията Пловдив – Смолян. Отделно са личните коли на предприемчиви нашенци и такситата, които също отмъкват пътници буквално от вратите на рейсовете.

Следващата среща между превозвачи, полиция, ДАИ и общини е насрочена за 8 март. „Наясно сме, че проблем, трупан с години, не може да бъде решен за седмица. Но е важно да се постави началото. Паркингът пред Централната гара в града под тепетата се оказва любимо място за нелегалните превозвачи по направлението Пловдив – Смолян. Спонтанно появилата се автогара е позната на повечето пътници. Всеки ден там чакат по няколко буса, които извършват превози по редовни линии, без да имат разрешение за това.

Внезапна проверка на bTV показа, че само единият от шофьорите има разрешение да извършва международни превози, в това число и случаен превоз, но не и редовен такъв.

Всички водачи твърдят, че дават билети на клиентите си, но отказаха да ги покажат пред камера.

Цената на билета до Смолян при нелегалните превозвачи е същата като при редовните автобуси – 9 лева. Разликата е, че с нелегалния превозвач хората стигат за два часа до родопския град, а с редовния автобус – за 3 часа, защото шофьорът е длъжен да спре на всички спирки по пътя.

Нелегалните превозвачи дебнат пътници на още няколко възлови места в Пловдив. Освен бусове, те ползват таксиметрови коли и лични автомобили.

Вирни се горе