Отново зачестиха случаите на опити за телефонни измами в област Смолян

Отново зачестиха случаите на опити за телефонни измами в област Смолян

Десетки сигнали от граждани за опити за измама по телефона са постъпили в полицията през последните няколко дни. В тази връзка ОД МВР – Смолян отново се обръща към гражданите с апел да проявяват по-голяма бдителност и дава няколко съвета как да се предпазят от телефонни измами,съобщи говорителят на ОД МВР-Смолян Добрина Ангелиева – Табакова.

Схемите са различни, но припомняме, че най-актуални напоследък са измамите с пътно-транспортни произшествия.  При тези измами по телефона се обажда някой, който се представя за Ваш близък и плачейки Ви разказва трагична история – че е причинил тежка катастрофа и е ранил човек, ето защо сега е задържан от полицията и от Вас се иска да платите на полицая или прокурора някаква сума пари като гаранция. Това е измама! Полицията не иска пари, а гаранцията се превежда само по банков път. При другия вариант на тази измамна схема гласът по телефона отново се представя за Ваш близък роднина, но този път той е пострадал при тежка катастрофа с автомобил и има нужда от пари, за да му се направи спешна операция. Може дори да предаде телефонната слушалка на друг човек, който се представя за лекар и започва да Ви убеждава колко спешно трябва да се извърши операцията и че е необходимо незабавно да се заплати определена сума. Измамниците обикновено изпращат някой друг човек, който в някои случаи може дори и да не знае, че е включен в измамната схема, на уговорено с вас по телефона място, за да предадете парите на него. Измамниците са добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират страдание, съчувствие, желание да помогнат и разчитат на наивността и съпричастността на своите жертви, които най-често са възрастни хора.   За да не стават жертви на подобен род измами, полицията съветва гражданите:

  • Да проявят изключителна бдителност, да не се доверяват безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително да звучи то или колкото и трагично да звучат представените ситуации, а най-напред да се уверят, че наистина им се е обадил техният близък, да проверят истинността на представените факти и в никакъв случай да не избързват да дават пари!

Ако не успеят да изяснят тези факти, най-добре е хората да не бързат да предприемат действия преди да се убедят в истината и да потърсят веднага помощ от полицията.

  • Да не предприемат в никакъв случай плащане по сделка, която са уговорили единствено по телефона.

  • В никакъв случай да не предоставят личните си данни на някой, който им се е обадил по телефона – не се знае за какво в последствие може да използва измамникът личните им данни.

  За помощ и съвет винаги можете да се обадите в Районното управление “Полиция” или на тел. 112.

Вирни се горе