Отново телефонна измама, 44-годишна смолянчанка даде на мним полицай 27 хиляди лева и 100 грама злато

Отново телефонна измама, 44-годишна смолянчанка даде на мним полицай 27 хиляди лева и 100 грама злато

Днес около 14.15 ч. в РУ-Смолян е получен сигнал за телефонна измама в размер на 27 хиляди лева и около 100 грама злато. В гр. Смолян на ул. „Хан Пресиян“, 44-годишна жена от гр. Смолян, около 11.30 ч. е получила обаждане от непознат мъж, който се представил за полицай. Той я е въвел в заблуждение, използвайки един от основните „сценарий“ за извършване на телефонна измама, че протича полицейска операция за залавянето на измамници. За да бъде успешна въпросната операция, е необходимо жената да предаде парите и ценностите на мним „полицейски служител“. След което потърпевшата оставила паричната сума и ценностите на пейка пред жилищния блок. По-късно тъжителката е разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и незабавно е сигнализирала в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – СМОЛЯН ОТНОВО ГОРЕЩО НАПОМНЯ НА ЖИТЕЛИТЕ ОТ ОБЛАСТТА СЛЕДНОТО:

Не забравяйте, че щом получите телефонно обаждане, което е свързано с искане или даване на парична сума, вие винаги можете да затворите слушалката, да прекъснете разговора, да се свържете с близък, съсед или с полицията на безплатния телефон за спешни повиквания 112, или в директния разговор с измамника да кажете, че това е измамна схема, за която сте чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг „абонат”! Не забравяйте, че по телефона не бихте могли да пострадате, ако прекъснете разговора!

ВНИМАНИЕ!

При провеждането на полицейски операции, органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.

Един от основните “сценарии”, които използват извършителите на измами е „ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ”. След позвъняване на домашният Ви телефон, ви се представят със сериозен глас, че обаждането е от служител на МВР. Уведомяват Ви, че в близост до вашето жилище протича полицейска операция с оглед залавянето на измамници. За да има успех тя е необходимо да хвърлите всички налични пари и ценности през прозореца – терасата или да ги предадете на мним „полицейски служител”, който е пред домът Ви. Предупреждават Ви да не се обаждате на никого, за да не развалите „полицейската операция”.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ

Веднага позвънете на телефон 112 (избира се безплатно) или уведомете най-близкото районно управление на МВР. Свържете се с близките си. Не се съгласявайте да давате никакви пари и ценности на ръка.

УВЕДОМЯВАМЕ ВИ, ЧЕ:

Трябва да бъдете наясно с особен факт в даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители), най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство на Р България.

Вирни се горе